Saltar al contingut
Fotografia documental i fotoperiodisme

RaholaFoto2023

Premis Carles Rahola de Comunicació Local

L’exposició «RaholaFoto2023» té la seva gènesi en els Premis Carles Rahola de Comunicació Local, que promouen cada any la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya amb l’objectiu de reconèixer la tasca de la professió periodística  ales comarques gironines.

La mostra es compon dels treballs que els fotoperiodistes van presentar a la quinzena edició d’aquests guardons en la categoria que premia la millor fotografia de premsa.  L’exposició i el catàleg presenten una selecció de disset i dinou imatges, respectivament, d’onze professionals del fotoperiodisme que, amb la seva mirada personal, aconsegueixen fer reviure en imatges l’any 2023.

La majoria de les fotografies que formen part de l’exposició «RaholaFoto23» (i del catàleg de la mostra) tenen la persona com a protagonista. Sigui en solitari o en grup, en primer pla o en la llunyania, mostrant la cara o amagant-la d’alguna manera, les persones que apareixen a les imatges ens donen informació precisa de l’escenari on se situen. Homo mensura: la persona com a mesura de totes les coses, aquest és l’epicentre que ho fa girar tot.

A la mostra es poden veure imatges com uns bom­bers que sembla que juguin amb la lluna, unes siluetes fantasmagòriques creuant un pont diluït en la boira, un pastor i les seves vaques reivindicant la transhumància sota la pluja, la frontera exacta que divideix manifestants i policies, un ball que ens encongeix el cor, el moment just en què una ampolla de cava destapa l’alegria, o el temps capturat en la cara i el gest d’un home assegut. Son trossets de vides viscudes per altres, que ens fan recórrer un ventall d’emocions enca­ra que estiguin molt allunyades de la nostra vida (o potser precisament per això).