Saltar al contingut
Paraula i imatge

Itineraris literaris

Exposició Itineraris Literaris Autoguiats

La Diputació de Girona, en col·laboració amb la Universitat de Girona, presenta aquesta exposició basada en la col·lecció «Itineraris Literaris Autoguiats», que edita la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent. La col·lecció va començar a fer camí l’any 2008, i ja reuneix gairebé una trentena de títols.

La mostra aplega una selecció de textos de dinou volums de la col·lecció, amb la voluntat de difondre’n els continguts, donar a conèixer els espais que han inspirat i emocionat autors i autores i posar en contacte paisatge i literatura, natura i lletra. Es persegueix així promoure la divulgació de l’obra d’aquests escriptors i escriptores de les comarques gironines i dels estudis sobre la relació entre la literatura i el paisatge, l’impuls a la investigació sobre la patrimonialització del territori i la promoció de la creació d’itineraris literaris.

S’entén el patrimoni literari com tots aquells elements materials i immaterials relatius a l’escriptura, els escriptors i la literatura. D’una banda, tot allò que té a veure amb el patrimoni escrit: llibres, esborranys, notes, documents, edicions. De l’altra, tot allò relacionat amb els universos literaris, la seva simbologia, l’imaginari literari dels autors i autores, el context històric i cultural en què es van gestar les seves obres, la localització i la representació que es fa dels espais que relaten; tot aquell conjunt d’elements immaterials que expliquen, contextualitzen i emmarquen la producció de les obres.

A través de la producció literària, els espais geogràfics narrats, explicats, evocats a les obres, esdevenen elements patrimonials. Aquestes rutes literàries que configuren la col·lecció en què es basa l’exposició ajuden a fixar els esdeveniments relatius a una obra, els aspectes de la vida dels escriptors o d’una època o corrent literari; connecten la literatura amb el context en què es va produir l’obra. Això aporta un valor afegit tant a la mateixa obra com al context, el territori, els espais pels quals transcorre l’itinerari. Permeten que ens acostem al territori i que el coneguem des de diferents perspectives.

Els llibres seleccionats per a la mostra expositiva són Rodoreda Romanyà, Besalú, Ripoll, Gaziel a Sant Feliu de Guíxols, La casa de la literatura, Maria Àngels Anglada a Figueres, Els balnearis de la Selva, La casa Masó literària, Fages de Climent a Castelló d’Empúries, «Què us diré?»: Ramon Muntaner i Peralada, L’Empordà de Maria Àngels Anglada, Castell de Requesens, Fages de Climent a Figueres, Vilabertran, García Lorca a Figueres, Fages de Climent a l’Empordà, L’alt Fluvià, Sant Pere Pescador i Roses.

Més informació:

Càtedres de la UdG > Patrimoni Literari > Itineraris Literaris

Mapa d’itineraris de patrimoni literari