Saltar al contingut
Fotografia documental i fotoperiodisme

Paredadors i pedrers, en perill d'extinció

Menorca, paisatge de pedra seca, un patrimoni cultural immaterial de la humanitat amenaçat Anna Lofi

Tal com el mateix nom indica, l’art de la pedra seca o de la paret en sec consisteix a apilar i encaixar pedres i roques, sense cap tipus d’argamassa, per crear una estructura. Marges, pous d’aigua, tancats per a bestiar, cabanes, camins... són algunes de les construccions de pedra seca que es poden trobar per tota l’illa de Menorca.

Menorca és Reserva Natural de la Biosfera, i la tècnica de la paret de pedra seca crea un equilibri entre l’explotació de l’entorn i el respecte cap al medi ambient. Durant els segles xix i xx hi va haver una gran activitat a les diferents pedreres de tot el territori, un sector que també està amenaçat de desaparèixer.

Antigament, la tècnica de la paret en sec s’utilitzava a la ruralia, però avui en dia aquest art s’aplica als murs de cases i xalets, moltes vegades utilitzant algun tipus de ciment o aglutinant per reforçar-los. Les construccions de pedra seca no només es troben a Menorca, sinó que n’hi ha arreu del món.

El 2018 l’art de la pedra seca va ser inscrit a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. Actualment, aquest tipus de construcció està considerat en perill de desaparició, ja que cada vegada queden menys paredadors i no hi ha un relleu generacional fluid per mantenir-lo. El mateix passa amb els picapedrers, que per qüestions burocràtiques i de rendiment es veuen forçats a abandonar l’ofici, i amb les pedreres, que a causa d’això corren el risc de quedar enterrades en l’oblit.

Amb aquesta exposició, Anna Lofi posa en valor l’art de la pedra seca, permet acostar al públic aquesta tècnica ancestral, vinculant territori, natura i tradició, i ret homenatge i reconeixement a les persones que amb el seu treball mantenen viva aquesta tradició constructiva a l’illa de Menorca.

 
 
 
 

Localització actual

Església Vella de Castellfollit de la Roca
plaça de l'Església, s/n Castellfollit de la Roca
Del 31 maig al 30 juny 2024
Veure horaris

Properament

Palafrugell Del 28 juliol al 13 octubre 2024

Documentació

Catàleg Fitxa tècnica