Saltar al contingut
Paraula i imatge

Dones il·lustres. Dones il·lustradores

XII Premis Carles Rahola de Comunicació Local

Dones il·lustres
Dones il·lustradores

Per reivindicar la jornada del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, l’any 2020 la Comissió d’Igualtat de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró va iniciar un projecte que alhora és innovador, creatiu i cultural, batejat amb el títol «10 dones il·lustres, 10 il·lustradores».

Les protagonistes van ser-ne deu il·lustradores professionals que van retratar, seguint el seu propi estil, deu dones referents per les aportacions que han fet en coneixements, reivindicacions o lluites socials i que, malgrat els intents de fer-les invisibles, han estat pioneres en els respectius camps.

Marta Bellvehí va retratar Marielle Franco; Bruna Valls, Simone de Beauvoir; Cristina Culubret, Virginia Woolf; Anna Grimal, Hedy Lamarr; Roser Matas, Clara Campoamor; Nirvana Jiménez, Kathy Switzer; Marisa Martínez, Mari Pepa Colomer; Joana Santamans, Malala Yousafzai; Olga Capdevila, Judith Butler, i XuxuLanstrum, Mercè Rodoreda.

Per donar ressò a la iniciativa es va fer una presentació en format de taula rodona amb les artistes, un portal web, instal·lacions visuals a l’espai urbà, una exposició i l’edició d’un miler de jocs de postals amb les imatges i les biografies tant de les creadores com de les dones protagonistes.

El conjunt de l’acció va ser reconegut pels XII Premis Carles Rahola de Comunicació Local, convocats per la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Diputació de Girona, com a millor iniciativa institucional del 2021.

L’acció va tenir continuïtat l’any 2021 amb el retrat de dues dones il·lustres més, aquest cop vinculades a la ciència, en el marc de la iniciativa «No més Matildes» per augmentar les referències de dones científiques i despertar vocacions entre les nenes i les noies. Les protagonistes escollides van ser la biòloga Lynn Margulis i la primera dona afroamericana que va viatjar a l’espai, Mae Jemison, il·lustrades per Gemma Quevedo i Carmela Maracas, respectivament.

La col·lecció s’amplia el 2022 amb nous perfils vinculats a l’actualitat. D’una banda, l’escriptora afganesa Nadia Ghulam, establerta a Catalunya després de fugir del seu país, il·lustrada per Amaia Arrazola. De l’altra, les nord-americanes Marsha P. Johnson i Sylvia Rivera, considerades dues de les activistes més importants del moviment LGTBI, retratades des de l’òptica d’Arantxa Recio Parra / H A R S A.

L’ampliació del projecte en fa renovar el nom a «Dones il·lustres, dones il·lustradores» amb la voluntat de continuar creixent any rere any.

Finalment, aquest projecte s'ha traduït en una exposició que s'ha integrat al Programa d'Exposicions Itinerants de la Diputació de Girona.

Podeu veure l’exposició en línia a www.donesillustres.com

 

Portada: Clara Campoamor, il·lustració de Roser Matas

Bàner: Simone de Beauvoir, il·lustració de Bruna Valls

 

Documentació

Fitxa tècnica