Saltar al contingut
Territori i sostenibilitat

50 anys del Consorci d'Aigües

Territori i sostenibilitat

La Diputació de Girona, en col·laboració amb el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, ha presentat una exposició sobre el 50è aniversari de la constitució del consorci. La mostra parteix dels continguts del llibre Crònica de l’aigua a la Costa Brava, d’Oriol Mas i Lloret, publicat aquest any 2021.


El llibre narra la història de la gestió de l’aigua al litoral de les comarques gironines, des de les primeres civilitzacions fins a l’actualitat. L’accés dels municipis a l’aigua i la proximitat de rius, rieres i aiguamolls ha condicionat l’evolució històrica de la Costa Brava. En aquesta zona, la gestió hídrica ha estat clau per a l’avenç de l’agricultura, la demografia i el creixement vinculat al turisme.

No fa pas gaires anys que els ajuntaments patien, estiu rere estiu, per si tindrien prou aigua per a la població i els visitants. I també han estat immensos els esforços per depurar i reutilitzar la poca aigua disponible i, en aquesta iniciativa, el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona ha estat pioner.

Els cinquanta anys del Consorci són el punt de partida del llibre i de l’exposició, que explica tot el procés gràcies al qual avui dia quan obrim l’aixeta raja aigua, i com aquesta torna depurada al medi. I ho fa amb el suport de textos, imatges i un audiovisual que ajuden a entendre quina ha estat l’evolució en la gestió de l’aigua al litoral de les comarques gironines.

Consta de cinc plafons dobles que ordenen cronològicament les diferents etapes del Consorci i les accions i intervencions que ha dut a terme:
1. La creació del Consorci (principis i mitjan dècada de 1970
2. El sanejament (dècada de 1980)
3. L’abastament (finals de la dècada de 1980 fins a finals de la dècada de 1990)
4. La regeneració i el compostatge (finals de la dècada de 1990 fins a mitjan dècada de 2000)
5. Els reptes (del 2010 fins a l’actualitat i la projecció futura)

L’exposició es complementa amb un darrer plafó doble que conté un mosaic d’imatges de les principals actuacions del consorci al llarg d’aquests 50 anys i d’un audiovisual que mostra les diferents instal·lacions, laboratoris i equipaments del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona.

 

Documentació

Fitxa tècnica