Saltar al contingut
Fotografia documental i fotoperiodisme

No ens n'oblidem

Miquel Ruiz

«No ens n’oblidem» és un homenatge a la ingent dedicació amb què el fotoperiodista gironí Miquel Ruiz ha treballat al llarg de tots aquests anys en diferents campanyes de sensibilització sobre les conseqüències i seqüeles de la guerra de Bòsnia i Hercegovina.

La mostra se centra en la part més important de l’exposició «Miquel Ruiz Avilés. Una altra manera de captar el món», que fa més d’un any que itinera per diferents sales d’exposicions de les comarques gironines. Ara, està a punt d’acabar el seu trajecte, i la Diputació de Girona ha volgut complir amb la voluntat de Miquel Ruiz de regalar a la ciutat de Sarajevo la part de la mostra que més el representa, centrada en els reportatges que el fotoperiodista va fer a Bòsnia i Hercegovina durant la guerra i un cop acabada, i d’exposar-la per darrer cop en un dels espais més representatius de la ciutat: la biblioteca.

L’exposició. Miquel Ruiz, personatge molt conegut a la demarcació de Girona, tant per la seva trajectòria professional com vital, va viure el conflicte dels Balcans i en va deixar constància gràfica, durant el setge i després, quan va documentar la Bòsnia de la postguerra per conscienciar la humanitat i fer una crida a favor de la solidaritat. En total, l’exposició es compon de 24 fotografies que resumeixen el treball que Miquel Ruiz va realitzar a Bòsnia i Hercegovina en ple conflicte (hi fotografia els edificis en runes, els camps de refugiats, la presència de les forces de pacificació de l’ONU i la vida quotidiana a Sarajevo) i en les etapes posteriors (del 2006 al 2009, amb fotografies que recullen el reconeixement a les víctimes, especialment les del genocidi de Srebrenica).

La monumental biblioteca de Sarajevo, acabada de restaurar recentment, símbol de la democratització de la cultura, és l’emplaçament més indicat per evidenciar la contraposició entre una societat lliure i oberta i una societat assetjada, i per incidir en la necessitat de fomentar els valors d’igualtat, respecte i solidaritat entre pobles i cultures.

Així, en aquest context, la imatge de la biblioteca de Sarajevo, derruïda amb bombes incendiàries a finals de l’agost de 1992, esdevé icònica. És la manera més contundent de condemnar la violència i la repressió, i d’homenatjar la feina dels fotoperiodistes que, com Miquel Ruiz, deixen constància del que passa al món i són d’esperit imbatible.

 

Documentació

Catàleg