Saltar al contingut
Fotografia documental i fotoperiodisme

Miquel Ruiz - Retrospectiva

Per a la Biblioteca Carles Rahola de Girona

Aquesta exposició és una reformulació de l'exposició retrospectiva organitzada per la Diputació de Girona Miquel Ruiz Avilés: una altra manera de captar el món, 1979-2013, que fa més d'un any que itinera per diferents sales d'exposicions de les comarques gironines.

L'any 2010 aquest conegut fotògraf de premsa va donar a INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, més de cent mil fotografies, entre negatius, diapositives i positius en paper. Amb motiu d'aquesta cessió, la Diputació de Girona va idear una exposició en què es donés a conèixer el contingut d'aquest fons, seguint el patró temàtic de la trajectòria professional i vital del fotoperiodista. Però en aquesta ocasió, coincidint amb el fet que la mostra arriba a la Biblioteca Carles Rahola de Girona, s'ha modificat el plantejament expositiu amb la voluntat d'incidir en la part més representativa de tot aquest llegat: les fotografies referents a la guerra de Bòsnia (1991-2001), un conflicte que Miquel Ruiz va viure molt de prop i del qual deixar una constància gràfica molt extensa.

De tot aquest període, en el fons, en destaquen els reportatges realitzats a Bòsnia i Hercegovina durant el setge (hi fotografia els edificis en runes, els camps de refugiats, la presència de les forces de pacificació de l’ONU, la vida quotidiana a Sarajevo i d'altres poblacions...) i també després d'aquest (documenta la Bòsnia de la postguerra com a forma de conscienciació i crida a favor de la solidaritat). L'exposició es compon d'una basta representació de totes aquestes imatges.

La mostra, organitzada precisament l'any de commemoració del 20è aniversari del genocidi de Srebreinca, ha volgut incidir en la contraposició entre una biblioteca recentment inaugurada (com és la Carles Rahola), símbol de la democratització de la cultura, i la biblioteca derruïda de Sarajevo, amb l'objectiu de prendre consciència de la importància de viure en pau i de fomentar els valors d'igualtat, respecte i solidaritat entre pobles i cultures.

Documentació

Catàleg