Saltar al contingut
Arxiu i memòria

El Sindicat Remença de 1448

Memòria del món

L'exposició "El Sindicat Remença de 1448. Memòria del món" s'organitza per commemorar la inclusió del primer document de Catalunya al registre Memory of the World, de la Unesco i ha estat organitzada conjuntament per l'Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona.

El Llibre del Sindicat de Remença, custodiat a l’Arxiu Municipal de Girona, és un document manuscrit en llatí entre el 1448 i 1449 que conté les actes de les reunions celebrades pels homes de remença de 912 parròquies de les diòcesis catalanes de Girona, Vic, Barcelona, Elna i Urgell per tal de nomenar els síndics o representants que havien de negociar l'abolició de servitud dels mals usos davant del rei Alfons IV, el Magnànim.

El passat mes de juny de 2013 el Comitè Internacional del Programa Memòria del Món va acordar inscriure el Llibre del sindicat de Remença de 1448 al registre Memòria del Món de la UNESCO, programa destinat a la protecció, la preservació, l'accés i la difusió del patrimoni documental.

La Diputació de Girona, mitjançant el Servei de Biblioteques i l'Oficina de Difusió, portarà l’exposició per les diferents biblioteques de les comarques gironines. Per a aquesta itinerància el Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona ha elaborat, a més, una Guia de lectura disponible en línia com a material complementari de consulta.

 

Documentació

Catàleg