Programa 2023-2024

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Fundació Emys

Crta. Santa Coloma, km 21
Riudarenes - Selva
Telèfon: 972164957
Fax:
educacio@fundacioemys.org
www.fundacioemys.org
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

Els grans oblidats! Qui viu al compost?


Descripció breu:

Hi ha un grup d'organismes que treballen a l'ombra, sense fer soroll, totalment indispensables i que ens passen del tot desapercebuts, sense els quals el nostre entorn seria molt pitjor i molt més brut: els organismes descomponedors de la matèria orgànica. Vine a descobrir quins són aquests descomponedors, com treballen i com s'organitzen per tancar el cicle de la matèria.


Lloc o equipament:

Centre educatiu o seu de la Fundació Emys (Can Moragues, Riudarenes).


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: No

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: No

Durada:

2 h i 30 min


Preu/alumne original:

8 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

5.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Descobrir com es transforma la matèria orgànica, ja que no es crea ni es destrueix; 2. Conèixer els organismes que actuen com a descomponedors o transformadors de la matèria orgànica; 3. Aprendre a identificar, amb material de camp, aquests éssers vius; 4. Exposar la importància de la tasca d'aquests éssers per tancar el cicle de la matèria.


Descripció de l'activitat:

Els temes que es treballaran són: El cicle de la matèria orgànica i els organismes vius encarregats de descompondre aquest tipus de matèria. L'estructura de l'activitat és la següent: 1. Introducció i presentació dels educadors; 2. Joc «Els grans oblidats i el cicle de la matèria»; 3. Compostador i recollida d'animals, dades bàsiques (temperatura de l'entorn, superfície i interior...) i identificació; 4. Explicació dels diferents tipus d'animals, la feina que fan, els llocs on els podem trobar, etc.; 5. Dinàmica per entendre el cicle de la matèria a la natura i el paper d'aquests organismes.


Materials utilitzats:

Infografies didàctiques explicatives dels animals descomponedors d'un compost, imatges identificatives dels descomponedors, microscopi digital, safates, pinzells, càpsules de Petri, compost i guia d'identificació d'invertebrats per identificar-los.


Mecanismes d'avaluació:

L'avaluació es fa mitjançant una enquesta en format digital que s'entrega al professorat i en la qual es revisen la durada, l'organització, els materials de suport, el contingut, les dinàmiques, la tasca de l'educador/a, etc. Un cop es fa el retorn, es guarda amb el resum de l'activitat elaborat per l'educador/a que ha dirigit la sessió. D'aquesta manera, podem anar millorant i polint els tallers.


Observacions:

L'activitat està adaptada a les diferents edats dels alumnes. El compostador que visitarem és el de Can Moragues o el de l'escola, i si no es disposa de compostador, portarem mostres. Es fomenten actituds d'interès i curiositat per un món sovint desconegut i totalment imprescindible. Indirectament, també es treballaran les pors i els fàstics a certs animals. Cal dur calçat i roba còmodes, així com roba d'abric segons l'estació de l'any i el lloc on es desenvolupa l'activitat. Es pot dinar a la mateixa finca de Can Moragues.