Programa

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Associació Centre d'Educació Ambiental Alt Ter

Molí Petit, s/n
Sant Joan de les Abadesses - Ripollès
Telèfon: 972721317
Fax: 972721317
info@alt-ter.org
www.alt-ter.org
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Sobreviu al riu! El gran joc de supervivència de la fauna del riu


Descripció breu:

Joc de grans dimensions que enfronta els participants (els quals representen diferents espècies emblemàtiques del riu amenaçades) a diverses problemàtiques que posen en perill la seva supervivència. Per tal de poder superar les diferents proves, cal consultar els plafons de l'exposició sobre el cranc de riu i l'almesquera que acompanyen el joc. Al final del joc es debat sobre què pot fer cadascú per ajudar a la conservació d'aquesta fauna emblemàtica i de l'entorn fluvial en general.


Lloc o equipament:

Aula o espai exterior


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

Taller de tarda o mig matí (2 h)


Preu/alumne original:

4 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

2.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

- Arribar al final del recorregut cooperant entre jugadors/equips per tal que totes les espècies que participen en el joc hi arribin. - Donar a conèixer diferents espècies amenaçades dels nostres rius i conscienciar sobre les problemàtiques que les afecten. - Generar esperit crític vers l'actitud de l'alumnat, i la població en general, cap a l'entorn natural, per tal de prendre consciència de la importància de la seva preservació per a la nostra vida.


Descripció de l'activitat:

El taller consta d'un gran joc de taula (3 m x 1,5 m) i d'una exposició amb 8 plafons sobre el cranc de riu i l'almesquera, que ajudarà a respondre les preguntes que es van generant amb el joc. Cada grup representa una de les 3 espècies emblemàtiques en perill dels nostres rius: almesquera, cranc de riu i turó. L'alumnat anirà tirant el dau i avançant la fitxa pel taulell del joc per recórrer les caselles que conformen un riu amb moltes problemàtiques, com ara espècies invasores o afectacions diverses, però també refugi i aliment per sobreviure. L'objectiu és cooperar per tal que tots els participants arribin al final del recorregut. Al final del joc es debat sobre què pot fer cadascú per ajudar a la conservació d'aquesta fauna emblemàtica i de l'entorn fluvial en general.


Materials utilitzats:

Un taulell de joc, 6 fitxes (2 crancs de riu de potes blanques, 2 almesqueres, 2 turons), 60 cartes-pregunta, 1 carta d'instruccions, un dau, un rellotge de sorra d'1 minut. Exposició «Supervivents dels nostres rius», formada per 8 plafons, i/o fullets equivalents.


Mecanismes d'avaluació:

Per mitjà del debat final es recolliran propostes i opinions dels alumnes. També mitjançant un qüestionari de valoració als docents, als infants i al personal educador.


Observacions:

Activitat que es fa amb el grup classe per tal de facilitar les reflexions un cop es va desenvolupant la dinàmica del joc.