Programa 2022-2023

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Fundació Emys

Crta. Santa Coloma, km 21
Riudarenes - Selva
Telèfon: 972164957
Fax:
educacio@fundacioemys.org
www.fundacioemys.org
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Els grans oblidats! Coneguem els éssers vius que ajuden a tancar el cicle


Descripció breu:

Hi ha un grup d'organismes que treballen a l'ombra, sense fer soroll, totalment indispensables i que ens passen del tot desapercebuts, sense els quals el nostre entorn seria molt pitjor i molt més brut: els organismes descomponedors de la matèria orgànica. Vine a descobrir quins són aquests descomponedors, com treballen i com s'organitzen per tancar el cicle de la matèria.


Lloc o equipament:

Centre educatiu o seu de Fundació Emys (Can Moragues, Riudarenes)


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: No

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: No

Durada:

2 h 30 min


Preu/alumne original:

7 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

4.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

Descobrir com la matèria orgànica es transforma, ja que no es crea ni es destrueix. Conèixer els organismes que actuen com a descomponedors o transformadors de la matèria orgànica. Aprendre a identificar, amb material de camp, aquests éssers vius. Exposar la importància de la tasca d'aquests éssers per tancar el cicle de la matèria.


Descripció de l'activitat:

Els temes que es treballaran són: El cicle de la matèria orgànica i els organismes vius encarregats de descompondre aquest tipus de matèria. En primer lloc, preguntarem als alumnes quins són els grans oblidats i els demanarem si coneixen el cicle de la matèria. Respondrem a això a través d'un joc que ens donarà a conèixer els conceptes bàsics i ens guiarà sobre on anar-los a buscar. En segon lloc, farem petits grups que s'encarregaran de remenar el compostador i recollir els animals que en surtin, així com de recollir dades bàsiques (temperatura de l'entorn, superfície, etc.). En tercer lloc, un cop recollides les dades, amb el material adequat (lupes, microscopi, guies, etc.), observarem i identificarem els animals que hagin sortit. Un cop identificats, explicarem els diferents tipus, la feina que fa cadascun, els llocs on els podem trobar, etc. Finalment, farem una dinàmica per entendre com funciona el cicle de la matèria a la natura i els paper d'aquests organismes.


Materials utilitzats:

Eines per remenar el compostador. Botes, pales i guants de jardineria. Joc dels animals descomponedors. Material de laboratori per poder observar els animals (safates, pinces, lupes, microscopis,...). Guia d'identificació d'invertebrats que hi podem trobar per poder-los identificar.


Mecanismes d'avaluació:

L'avaluació es fa mitjançant una enquesta en format digital que s'entrega al professorat i en la qual es revisen la durada, l'organització, els materials de suport, el contingut, les dinàmiques, l'educador, etc. Un cop es fa el retorn, es guarda amb el resum de l'activitat elaborat per l'educador que ha dirigit la sessió. D'aquesta manera, podem anar millorant i polint els tallers.


Observacions:

L'activitat estarà adaptada a les diferents edats dels alumnes. El compostador que visitarem serà el de Can Moragues, el de l'escola o mostres que portarem nosaltres en cas de no tenir compostador. Es fomenten actituds d'interès i curiositat per un món sovint desconegut i totalment imprescindible. Indirectament, també es treballaran les pors i els fàstics a certs animals. Cal dur calçat i roba còmodes, així com roba d'abric segons l'estació de l'any i el lloc on es desenvolupa l'activitat. Es pot dinar a la mateixa finca de Can Moragues.