Programa 2025-2026

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Regeneress

Mas Subiràs S/N
Sant Aniol de Finestres - Garrotxa
Telèfon: 638345085
Fax:

https://www.manresa.cat/web/directori/entitats/49889
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

Plantes silvestres comestibles


Descripció breu:

Hi ha moltes plantes al nostre entorn que es poden menjar. Les podem trobar als boscos, als camps i fins i tot creixent entre el ciment dels nostres carrers. Aquestes plantes (que actualment sovint anomenem «males herbes») s'han menjat durant molts anys i val la pena conèixer-les! En aquest taller coneixerem algunes plantes silvestres comestibles i veurem com cuinar i preparar menjars amb elles en el nostre dia a dia.


Lloc o equipament:

Als centres pedagògics.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

2-3 h


Preu/alumne original:

7 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

4.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Conèixer el regne vegetal i adquirir alguns coneixements bàsics de botànica: les parts de les plantes i el seu cicle; 2. Conèixer les plantes silvestres comestibles amb cadascun dels nostres sentits; 3. Despertar l'interès dels alumnes per conèixer el seu entorn, les plantes que hi habiten i els possibles usos; 4. Posar en valor la sobirania alimentària; 5. Aprendre algunes nocions bàsiques de cuina i poder preparar receptes senzilles amb aquestes plantes.


Descripció de l'activitat:

Dividirem l'activitat en dues parts. La primera consisteix a fer un reconeixement de plantes. Preferiblement, mirarem de sortir a l'exterior de l'escola, o al pati, si hi ha un espai verd, per tal d'identificar les plantes silvestres comestibles que s'hi troben. Si l'entorn no ho permet, identificarem les plantes que portarem nosaltres recollides prèviament. A la segona part, prepararem dues receptes molts senzilles a l'aula, per a les quals no necessitem calor. Els alumnes, dividits en grups de 5 a 7 persones, prepararan la seva versió de la recepta, escollint quines herbes hi volen posar. Per fer un tancament de l'activitat, cada grup ensenyarà la recepta que ha preparat i tots la degustarem. Les receptes són aptes per a persones veganes, celíaques i intolerants a la lactosa.


Materials utilitzats:

Plantes silvestres comestibles que haurem recol·lectat prèviament, un pot de cigrons, oli, sal, fruits secs i alguns estris de cuina.


Mecanismes d'avaluació:

Els alumnes s'autoavaluen durant la posada en comú dels resultats. També es fa arribar un formulari electrònic al professorat per avaluar l'activitat i proposar millores.


Observacions:

L'activitat i el nivell dels continguts s'adapten a cada un dels grups d'edat. La millor època per fer el taller és de març a novembre.