Programa 2023-2024

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Associació Mediambiental Xatrac

Urb. Font de Sant Llorenç (bústia 39)
Lloret de Mar - Selva
Telèfon: 670293265
Fax:
educacio@lacasadelmar.cat
www.xatrac.org
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

Canvi climàtic o canvi global?


Descripció breu:

Ja ens han explicat moltes vegades què és el canvi climàtic, però què és el canvi global? És el mateix? Quin és més important? Què podem fer nosaltres? Aquest taller ens permetrà fer-nos una idea pròpia dels problemes ambientals més populars del segle XXI mitjançant experiments i demostracions.


Lloc o equipament:

Aula o laboratori dels centres escolars de la demarcació de Girona.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: No

Cicles formatius: No

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

2 h


Preu/alumne original:

4 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

2.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Entendre la idea d'equilibri que regeix el nostre planeta (teoria Gaia); 2. Diferenciar el canvi climàtic del canvi global; 3. Comprovar de manera interactiva algunes de les conseqüències del canvi global; 4. Conscienciar d'un problema real i un gran repte present i entendre per què es parla més d'un concepte que de l'altre.


Descripció de l'activitat:

L'activitat està adaptada a educació primària, fet que implica petites variacions en els conceptes explicats i la metodologia emprada segons el nivell corresponent. Aprendrem a diferenciar el canvi climàtic i el canvi global a partir d'un vídeo i d'un joc interactiu. Seguidament, mitjançant un experiment amb un aquari de vidre, observarem què succeeix a la Terra amb els corrents oceànics i com aquest efecte contribueix a l'equilibri del planeta. Crearem diòxid de carboni a partir d'una reacció entre bicarbonat i vinagre, i n'analitzarem els efectes.


Materials utilitzats:

Vídeo i joc interactiu sobre les causes i les conseqüències del canvi global i el canvi climàtic, peixera de vidre i elements per representar els corrents oceànics (làmpada amb bombeta de 100 W, allargador, termòmetres, colorant, glaçons, pinces de la roba, bosses zip, pots de vidre), bicarbonat, vinagre i globus.


Mecanismes d'avaluació:

Una vegada finalitzada l'activitat, la Diputació lliura una enquesta de valoració als professors i Xatrac en lliura una altra als monitors. L'equip educatiu es reuneix per valorar i avaluar els resultats de les enquestes sobre l'activitat realitzada pel que fa a l'organització, els continguts, la metodologia i els materials. S'obre una fitxa d'observacions en la qual es recullen els aspectes que cal millorar.


Observacions:

Aquesta sessió es pot desenvolupar a qualsevol aula amb projector i endolls. Nosaltres ens encarreguem de portar tot el material de laboratori.