Els reglaments de participació ciutadana, una oportunitat per definir un model de governança participatiu en l'àmbit local

Objectius

  • Analitzar la Guia per elaborar el reglament de participació ciutadana en micropobles i municipis petits (i potser no tan petits) de les comarques gironines de Participació Ciutadana de la Diputació de Girona.
  • Identificar els elements que cal tenir en compte quan s'elabora un reglament de participació en l'àmbit local.
  • Conèixer els diferents mecanismes, espais i eines que es poden regular per afavorir la participació ciutadana.
  • Reflexionar sobre les recomanacions a l'hora de regular la participació ciutadana.

Continguts

  1. El Reglament de participació ciutadana: reptes i oportunitats.
  2. Què ens hem de preguntar abans de regular la participació ciutadana?
  3. Mecanismes i instruments que es regulen en un reglament de participació ciutadana, tenint en compte el context de cada municipi.
  4. Com podem participar en la definició d'un reglament de participació ciutadana?
  5. Cas pràctic: dissenyem el reglament de participació d'un municipi.

La formació s'estructura en dues sessions de dues hores. La primera sessió tindrà un enfocament teòric i a la segona es treballarà a partir d'un cas pràctic. Es combinarà l'exposició oral de continguts amb dinàmiques participatives virtuals per promoure la reflexió i el debat de les persones participants.

Docent

Cristina Valls. Sòcia fundadora de La Malla d'Idees. Llicenciada en sociologia (UB). Màster en polítiques públiques i socials (UPF) i Postgrau en participació ciutadana i desenvolupament sostenible (UAB). Curs de postgrau en comunicació (Fundació UdG). Professional amb una llarga trajectòria com a consultora externa. Especialitzada en el disseny de polítiques públiques i en participació ciutadana. Àmplia experiència en l'elaboració de processos participatius en diferents àmbits. Coautora de la Guia per elaborar el reglament de participació ciutadana en micropobles i municipis petits (i potser no tan petits) de les comarques gironines.

Roser Solà-Morales. Sòcia fundadora de La Malla d'Idees. Llicenciada en ciències polítiques i en ciències de la informació (UAB). Màster en estudis de dones, gènere i ciutadania (UB). Professional de l'àmbit comunitari i de la participació, amb una llarga trajectòria dins l'Administració local i com a consultora externa (ha treballat per a administracions públiques, fundacions i universitats). Experiència en el disseny, la implementació i l'avaluació de les polítiques públiques, especialment en temes de gènere i diversitat. Investigadora del grup de recerca de la UVic sobre l'aplicació de la interseccionalitat a les polítiques públiques. Coautora de la Guia per elaborar el reglament de participació ciutadana en micropobles i municipis petits (i potser no tan petits) de les comarques gironines.

 
 
 

Tornar

Dates i horari

8 i 15 de juny de 2022,
de 9 h a 11 h

Lloc

en línia