La diputada delegada de Programes Europeus de la Diputació de Girona, Montserrat Mindan, ha participat a la jornada, que s'ha fet per la plataforma Zoom
S'han donat a conèixer les principals novetats en el disseny de la política regional en el període 2021-2027 i la seva futura implementació
S'ha presentat la guia de projectes de territori sobre política regional 2014-2020 de la demarcació de Girona
La diputada delegada de Programes Europeus de la Diputació de Girona, Montserrat Mindan, ha participat, juntament amb Josep Calvó, vicerector de Projectes Estratègics de la UdG, i Francina Esteve, directora d'Europe Direct Girona i del Centre de Documentació Europea de la UdG, a la jornada «On és Europa. Conèixer, cooperar i créixer: període 2021-2027» (#OnÉsEuropa) sobre política regional europea.
La jornada ha donat a conèixer les principals novetats en el disseny de la política regional en el període 2021-2027 i la seva futura implementació. S'hi han tractat les prioritats de la Comissió Europea, el pla de recuperació i els instruments de la política regional europea en la propera generació de fons europeus 2021-2027. A més a més, s'hi ha presentat la guia de projectes de territori.
La jornada coincideix amb el final de l'actual període de programació de la UE (2014-2020) i, tot i que la majoria de projectes s'allargaran fins al 2023, formalment, d'aquí a tres mesos, ja s'entrarà en el nou període.
Per la diputada delegada de Programes Europeus, «des del punt de vista del món local el que anuncia la Comissió Europea per als propers set anys (2021-2027) són un bilió setanta-quatre mil tres-cents milions d'euros (1.074.300.000.000 € ), que encara que no superin els recursos actuals és una xifra molt important. Si, a més a més, es tenen en compte els 750.000 milions d'euros suplementaris de l'instrument Next Generation EU, veiem que el volum de recursos és molt considerable».
La diputada Montserrat Mindan ha assenyalat que la proposta d'utilització d'aquests recursos «es concentra en cinc àmbits: innovació i suport a les empreses, transició ecològica, xarxes de comunicació, programes socials i acostament a la ciutadania».
Mindan ha dit que «a priori sembla molt adequat. Hi ha programes adaptats a les demandes dels territoris; simplificació administrativa especialment per evitar la duplicitat dels controls; flexibilitat en la programació de manera que es pugui actuar amb més rapidesa davant els imprevistos i els canvis tecnològics d'un període llarg com són set anys... Per a nosaltres, des de Girona, també és molt important el suport a la cooperació territorial europea (Interreg), amb una dotació molt important als programes transfronterers».
Guia de projectes de territori de la demarcació de Girona
El 29 de novembre de 2019 va tenir lloc, al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona, la jornada sobre política regional «Projectes de territori: Conèixer, cooperar i créixer», organitzada pel Centre d'Informació Europe Direct Girona amb la col·laboració de la Universitat de Girona, la Diputació de Girona i els Serveis Territorials de la Generalitat de Catalunya. Arran d'aquesta jornada, i amb la voluntat de donar més visibilitat als projectes finançats amb fons FEDER a la demarcació de Girona, es publica aquesta guia en línia: Projectes de territori. Política regional 2014-2020. Demarcació de Girona.
La política regional ha estat sempre clau com a motor de reequilibri social, econòmic i territorial entre regions de la Unió Europea. Més enllà, ha actuat i actua d'enllaç entre les institucions europees i la ciutadania. A la demarcació de Girona, aquest fet es tradueix en una participació activa i elevada dels actors del territori en les convocatòries de subvencions derivades de la implementació tant del programa operatiu FEDER de Catalunya com del Programa de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra (POCTEFA).
En aquesta guia, s'hi troben els projectes amb beneficiaris gironins de dues línies de subvenció del programa operatiu FEDER de Catalunya: la primera, destinada a projectes d'especialització i competitivitat territorial (PECT), i la segona, a projectes d'eficiència energètica i medi ambient (eixos 4 i 6), i els projectes amb com a mínim un soci del territori gironí de les tres convocatòries que hi hagut en el marc del POCTEFA. Per aquest motiu, la guia s'ha dividit en tres grans blocs. Dins d'aquests, els projectes es classifiquen per àmbit temàtic, convocatòria i ordre alfabètic respectivament. En relació amb el contingut, s'ha fet un salt endavant i s'ha centrat a comptar amb els indicadors de resultat de cada projecte i els recursos que cada un d'aquests podrà transferir o capitalitzar un cop finalitzin.
Aquesta selecció ha permès identificar 53 projectes de territori en execució durant el període de 2014 a 2020 a la província de Girona, amb la implicació de 93 actors entre administracions locals, centres de recerca, el sector empresarial i els agents socials, unes dades que es tradueixen en un impacte econòmic directe de 33 milions d'euros del FEDER per a la demarcació.
Aquesta guia està dirigida a cada un dels responsables de projectes del territori. És gràcies a ells que ha estat possible que avui la demarcació de Girona compti amb un recurs per al treball en xarxa.
En definitiva, Projectes de territori. Política regional 2014-2020. Demarcació de Girona és una eina per poder cooperar més i millor en el futur, i per fer créixer projectes competitius amb impacte real en el territori i per a la ciutadania.
Trobareu la guia completa a: http://www.ddgi.cat/web/recursos/document/8727/8994/Guia_de_projectes_de_territori_Politica_regional_2014-2020_Demarcacio_de_Girona.pdf