Notícies

L'estudi "Girona, regió saludable - Imagenoma de la salut" arrenca a les comarques gironines

Foto : L'estudi "Girona, regió saludable - Imagenoma de la salut" arrenca a les comarques gironines

Investigadors de l'IDIBGI, de l'Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona i de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) han iniciat les proves a 1.000 participants d'entre 16 i 49 anys
 

L'estudi analitzarà l'estil de vida i la salut per identificar factors de risc ipromoure una vida saludable i satisfactòria

El nou estudi "Girona, regió saludable-Imagenoma de la Salut" comença a caminar. El passat dijous 13 de febrer es van iniciar les proves als 1.000 participants del Gironès, d'entre 16 i 49 anys, que han estat seleccionats a l'atzar a partir dels registres de les Àrees Bàsiques de Salut. Aquest projecte vol desenvolupar marcadors d'imatge corporal basats en la ressonància magnètica (RM) i conèixer la seva relació amb altres marcadors de salut (anàlisis de sang, electrocardiograma, capacitat de memòria, etc.). El resultat serà una gran quantitat d'informació sobre els estils de vida i la salut que permetrà identificar factors de risc i desenvolupar recomanacions per promoure patrons saludables i satisfactoris.

En aquest estudi, que forma part del Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) del Programa Operatiu del FEDER Catalunya 2014-2020, hi participen diferents entitats del territori: Dipsalut (Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona), l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), l'Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona, l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) i la Fundació Salut Empordà, coordinat per la Diputació de Girona. A més, aquesta investigació complementa l'estudi "Imagenoma de l'Envelliment", que es va dur a terme durant el període de novembre de 2017 a juny de 2018 en 1.000 individus de més de 50 anys i que va proporcionar més de 10 milions de dades per identificar els patrons d'un envelliment saludable.

L'estudi està liderat pel doctor Josep Puig, investigador del grup de Recerca en Imatge Mèdica de l'IDIBGI; el doctor Rafel Ramos, director de la unitat de suport a la recerca de l'Institut Català de la Salut (ICS) a Girona, investigador del grup de recerca en Salut Vascular de l'IDIBGI i de l'Institut en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP); i Josep Garre, doctor en psicologia, investigador del grup de recerca sobre Envelliment, Discapacitat i Salut de l'IDIBGI i coordinador del Registre de Demències de Girona, gestionat per l'IAS.

Es durà a terme al Parc Hospitalari Martí i Julià i a l'Escola Universitària de la Salut i l'Esport a Catalunya (EUSES) de Salt (Girona) i constarà de dues visites presencials. A la primera, als participants se'ls farà una ressonància magnètica de cos sencer i un estudi de la composició corporal.

A la segona visita, que es farà 15 dies més tard aproximadament, els participants hauran de portar mostres de femta i orina, així com un senzill qüestionari emplenat. A més, se sotmetran a una analítica de sang, electrocardiograma, exploració física amb mesures de pressió i rigidesa arterial i un conjunt de proves per avaluar l'estat d'ànim i diferents funcions mentals com la memòria, l'atenció o la capacitat visual i perceptiva.

Un cop s'hagi completat l'estudi, els participants rebran un informe amb alguns dels resultats, a més d'un conjunt de recomanacions per afavorir el seu estat de salut. En el cas que els investigadors detectin qualsevol anomalia que requereixi atenció mèdica específica s'informarà al participant, que serà derivat als dispositius sanitaris corresponents.

El projecte Girona, regió saludable ha estat cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 (50 %) i rep també el cofinançament de la Diputació de Girona (25 %).