Ha suposat una inversió de més de 315.000 €, cofinançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)
Les diputades Montserrat Mindan, de Projectes europeus, i Anna Barnadas, de Medi Ambient, han assistit a la presentació
En el marc del desplegament de les actuacions del Pla d’Acció de l’Energia Sostenible (PAES), l’Ajuntament de Riudellots de la Selva ha posat en marxa una xarxa de calor a partir de dues calderes de biomassa que donaran servei a diversos equipaments municipals.
Les calderes de biomassa tenen una capacitat operativa per subministrar aigua calenta per a calefacció al Centre de Serveis per a Gent Gran El Lliri Blau, la llar d’infants, l’Espai Jove i les oficines de l’Ajuntament, així com la calefacció i aigua calenta sanitària a l’escola del municipi, amb previsió que en el futur pugui donar servei també a altres equipaments municipals que ho requereixin, tal com ha explicat l’alcaldessa de Riudellots, Montserrat Roura.
Per tal de donar a conèixer el funcionament i el rendiment d’aquesta nova instal·lació, l’Ajuntament de Riudellots ha organitzat una presentació pública on han participat Montserrat Roura, alcaldessa de Riudellots; Carme Camps, regidora de Medi Ambient; Montserrat Mindan, diputada delegada de Programes Europeus de la Diputació de Girona, i Anna Barnadas, diputada delegada de Medi Ambient de la Diputació de Girona.
Per la diputada Montserrat Mindan, «el compromís de la Diputació de Girona amb les energies renovables i la lluita contra el canvi climàtic també repercuteix en els ajuts als municipis amb els fons europeus de desenvolupament regional (FEDER)».
Anna Barnadas, diputada delegada de Medi Ambient, ha destacat que, «adherits al Pacte d’alcaldes per a l’energia, lluitem contra el canvi climàtic dintre de l’estratègia central del Servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona. Aquest tipus de caldera de biomassa té una doble vessant: l’energètica i la territorial, i ajuda a millorar la gestió dels boscos i alhora a prevenir incendis».
La instal·lació suposarà, entre altres beneficies ambientals, la valorització de productes fusters de petit diàmetre o de baixa qualitat (biomassa forestal primària), procedents d’actuacions en gestió forestal d’àmbit local que difícilment tenen mercat fora de l’àmbit bioenergètic. Cal destacar que la biomassa té una gran potencialitat com a sector estratègic emergent, que pot generar nova ocupació a partir de recursos desaprofitats de la zona, pot contribuir a millorar l’entorn mediambiental (neteja de boscos, reducció del risc d’incendis i reducció d’emissions de CO2) i pot suposar un impacte molt positiu per al desenvolupament empresarial i socioeconòmic local.
En aquest sentit, l’Ajuntament de Riudellots segueix apostant per la implantació d’instal·lacions d’energies renovables al municipi i fer front, així, al canvi climàtic, tal com ha volgut ressaltar l’alcaldessa del municipi, Montserrat Roura.
La instal·lació de les calderes de biomassa s’ha dut a terme en el marc d’un conveni de col·laboració amb la Diputació de Girona que n’ha permès el cofinançament entre l’Ajuntament, el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i la mateixa Diputació.
Dels 315.742,56 € que ha suposat la inversió, l’Ajuntament de Riudellots n’assumeix 128.665,10.
Aquest Pla de Serveis s’emmarca en el programa BEenerGi del Servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona, que ha rebut finançament del programa marc de recerca i innovació de la Unió Europea «Horitzó 2020».