El 17 d’octubre passat va tenir lloc, a la seu de la Fundació Mar Badia de la Tallada d’Empordà (Girona), l’assemblea general del projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) «Girona, regió sensible a l’aigua». A l’acte hi varen assistir els responsables i representants de cada una de les operacions que l’estructuren, relacionades amb la millora de la gestió i l’ús de l’aigua.
Durant la jornada, que tenia com a objectiu posar en comú l’estat d’evolució de cadascuna de les operacions, es va aprofitar per fer una presentació general del projecte als representants institucionals que hi varen assistir. Entre aquestes personalitats, l’assemblea general va comptar amb la presència de la diputada delegada del Servei de Programes Europeus de la Diputació de Girona, Montserrat Mindan, i del vicerector de Projectes Estratègics de la Universitat de Girona (UdG), Josep Calbó. A més, hi van assistir agents territorials del sector agrari i del reg que participen, directament o indirectament, en el projecte.
Al llarg de la sessió es van esmentar les accions i fites assolides en cada una de les operacions, i es van veure, mitjançant la pàgina web del projecte www.somriu.net, els vídeos testimonials d’alguns dels representants del projecte «Girona, regió sensible a l’aigua».
El projecte «Girona, regió sensible a l’aigua» s’estructura en set operacions diferents, dues de les quals pertanyen a la UdG:
• Automatització, control i gestió dels canals de reg de les comunitats de regants de la UdG.
• Control de l’estat ecològic de les masses d’aigua superficial a partir d’actuacions innovadores de correcció i adaptació de la UdG.
• Consolidació, especialització i projecció territorial de la Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter.
• Sistema d’informació per difondre i fomentar del reg de precisió de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries.
• Implementació d’estratègies demostratives per a la millora de l’eficiència del reg agrícola de la Fundació Mas Badia.
• Comunicació, informació i sensibilització del projecte «Regió sensible a l’aigua» de la Fundació Privada Mar.
• Coordinació del PECT «Girona, regió sensible a l’aigua» de la Diputació de Girona.
Reunions de treball similars a aquesta han dut a terme responsables de la resta de PECT, dels quals la Diputació de Girona és entitat representant. La del projecte «Girona, ecosistema innovador» es va dur a terme el 13 de maig i es va concloure que l’evolució és positiva. A més, es van plantejar i resoldre alguns dubtes sobre el indicadors de productivitat.
El 16 d’octubre es van trobar els membres de la iniciativa «Indústries culturals i creatives de Girona i el seu entorn territorial» per debatre sobre la coordinació de les accions de comunicació i difusió, així com per parlar sobre els òrgans de governança i de coordinació interns. A més, en la reunió es van planificar noves trobades.
La reunió del projecte «Costa Brava - Pirineu de Girona: natura, cultura i intel·ligència en xarxa» es va dur a terme el 23 d’octubre. Durant la trobada es va parlar dels elements i les característiques tècniques que formaran part de l’aplicació turística en línia que s’està dissenyant, la qual tindrà en compte l’accessibilitat per a les persones amb discapacitat visual i la presentació de models interiors dels monuments en 3D, entre d’altres.
Pel que fa al PECT «Girona, regió saludable», que va tenir lloc el 5 de novembre, es va centrar en les tasques dels seus tres socis: IDIBGI, Dipsalut i la Fundació Salut Empordà. Aquestes tasques, que són complementàries i es retroalimenten, es basen en el recull de dades clíniques de la població, l’anàlisi dels determinants de salut i l’aplicació en futures polítiques públiques sanitàries multinivell, respectivament.