Notícies

El programa «Beenergi» de la Diputació de Girona, entre els tres finalistes que opten al Premi d’Energia Sostenible de la Unió Europea

Foto : El programa «Beenergi» de la Diputació de Girona, entre els tres finalistes que opten al Premi d&r

El programa d’eficiència i estalvi energètic de la Diputació de Girona, «Beenergi», ha estat escollit per la Unió Europea com un dels tres projectes finalistes que opten al Premi d’Energia Sostenible en la categoria de sector públic. El Premi distingeix la millor iniciativa comunitària en l’àmbit de l’eficiència energètica i les energies renovables amb l’objectiu de posar en  relleu noves maneres de perfilar el futur energètic d’Europa. El programa gironí aspira a guanyar el Premi i quedar per davant del altres dos projectes finalistes: el programa romanès de rehabilitació termal de Bucarest i el programa suec «Cèlsius», d’intercanvi de coneixement sobre calefacció i refrigeració. El guanyador es farà públic el proper 20 de juny durant la Setmana d’Energia Sostenible que tindrà lloc a Brussel·les del 19 al 25 de maig.

«Beenergi» optarà  a endur-se el premi a la millor iniciativa impulsada des del sector públic però no serà l’única categoria premiada el 20 de juny ja que també es premiaran tres categories més: empreses, consumidor i illes energètiques. Així mateix, els ciutadans europeus que ho desitgin també poden votar pel seu projecte preferit mitjançant la pàgina: http://www.eusew.eu/awards-public-vote. El guanyador d’aquesta votació popular obtindrà el Premi Ciutadà 2017.

 

«Beenergi», un projecte reeixit

Amb el seus dos anys d’existència, el «Beenergi» ha impulsat la mobilització d’inversions en eficiència i estalvi energètics per a més d’una setantena de municipis gironins. Mesures innovadores com la compra agrupada han permès simplificar procediments administratius i fer finançables fins i tot aquelles inversions sostenibles dels municipis més petits. Gràcies a aquestes actuacions a l’enllumenat públic i als edificis municipals s’aconseguirà estalviar 5.569 tones d’emissions de CO2 i 1,5 M€ anuals a les comarques gironines. El programa també dedica esforços a la capacitació de les PIME locals relacionades amb la instal·lació i manteniment de sistemes energèticament sostenibles i al foment de l’ús i gestió de la biomassa local per reduir el risc d’incendis forestals i crear llocs de treball verds.

 

La Setmana Europea de l’Energia Sostenible 

La Comissió Europea organitza cada any a Brussel·les la Setmana Europea de l’Energia Sostenible (EUSEW), un esdeveniment que reuneix autoritats públiques, empreses privades, organitzacions no governamentals i consumidors al voltant de la promoció d’iniciatives d’estalvi energètic i la transició cap a un model energètic net, segur i eficient. 

El fet de ser finalistes permet als membres de «Beenergi» trobar-se amb grups d’interès i decisors públics durant la Setmana Europea, ser objecte d’una filmació curta com a resum del projecte i aparèixer a la pàgina web de la Setmana Europea de l’Energia. Tot això donarà gran visibilitat a les tasques dutes a terme pel programa de la Diputació de Girona a una audiència extensa d’àmbit continental; es tracta d’un aspecte clau per al programa ja que els esquemes financers i organitzatius innovadors promocionats des de «Beenergi» es volen reproduir a altres territoris interessats a mobilitzar inversions energèticament sostenibles.