Notícies

El Modern serà un centre dedicat a les arts audiovisuals i digitals

Foto : El Modern serà un centre dedicat a les arts audiovisuals i digitals

Des d'El Modern. Centre Audiovisual i Digital, s'impulsarà la formació, creació i exhibició dirigida als sectors creatius audiovisuals i digitals de Girona i el seu entorn

Després de la reforma de la primera fase d'El Modern, el nou equipament serà un centre dedicat a les arts audiovisuals i digitals. Aquest migdia ha tingut lloc la presentació del projecte que s'hi desenvoluparà, a càrrec de l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats; la diputada de Programes Europeus de la Diputació de Girona, Montse Mindan, i la directora general d'Innovació i Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya, Marisol López.

Amb el nom d'El Modern. Centre Audiovisual i Digital, l'equipament tindrà com a finalitat afavorir la creació de noves empreses i fomentar la professionalització especialitzada d'aquests àmbits per evitar la fuga de talent i la manca d'oportunitats d'aquests sectors en el territori. Per aquest motiu es portarà a terme un programa d'impuls als sectors audiovisual i digital que es vincularà tant amb el sector creatiu i empresarial com amb els equipaments formatius especialitzats de Girona i el seu entorn.

Es tracta d'un projecte que vincula les necessitats del sector amb el contingut del mateix equipament, que consta d'espais especialitzats com un plató i una sala annexa, una sala de postproducció d'imatge i el cinema Truffaut, que properament disposarà d'una segona sala. A El Modern també s'hi ubica l'Oficina de Foment de les Arts i la Girona Film Office. Així mateix, a través del projecte digital, també s'ha posat en funcionament una aula gràfica amb impressores 3D al Centre Cultural La Mercè.

Cal destacar que l'àmbit digital del projecte rep el suport de la Direcció General d'Innovació i Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya, gràcies a la qual enguany s'ha pogut iniciar a El Modern la primera edició de la incubadora de videojocs GameGi amb dos equips que desenvoluparan un videojoc al llarg de sis mesos. També està previst que a partir del 2023 es desplegui un programa formatiu, divulgatiu i d'exhibició de les arts digitals al Centre.

«L'equipament pretén ser un centre de referència a tot el territori de creació, exhibició i difusió digital i audiovisual. Creiem en la cultura i volem que la cultura esdevingui un sector econòmic més per a la dinamització de la ciutat. Calia fomentar la creació per evitar la fuga del nostre talent. Això vol dir també protegir la nostra llengua. Aquest és un exemple més de quàdruple hèlix tal com exigeix Europa perquè el projecte s'ha fet amb el territori, amb totes les administracions, amb empreses i agents econòmics, i amb les entitats del coneixement», ha afirmat l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. 

«Aquesta iniciativa, que reforça i amplifica la cultura digital al territori, és una molt bona notícia per al Departament de Cultura. Catalunya té un gran potencial i un talent creatiu i artístic digital de referència internacional. La posada en marxa de GameGi i el projecte d'El Modern són l'evidència que les comunitats formatives i professionals vinculades al videojoc i a la cultura digital de Girona gaudeixen d'un bon estat de salut i tenen grans reptes de creixement futur», ha afirmat la directora general d'Innovació i Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya, Marisol López.

«L'antic Modern es torna a omplir d'activitat. I ho farà en l'àmbit audiovisual i digital. Històricament, aquest equipament havia estat un cinema i, fent honor al seu nom, el projecte que es presenta és una aposta per la modernitat i els nous formats artístics i creatius", ha explicat el vicealcalde Quim Ayats. "Estem molt orgullosos del projecte d'El Modern: un pol de creació sense precedents a la nostra ciutat i un referent en el futur de l'audiovisual del país", ha assegurat Ayats, que ha afirmat que "és un projecte transversal amb equipaments com el Centre Cultural La Mercè i el Teatre Municipal, i que alhora, permet un element dinamitzador del barri»

En l'àmbit audiovisual, el suport a la creació es dona a través de l'acompanyament en projectes audiovisuals i cinematogràfics, iniciativa que ja fa tres edicions que es duu a terme. Així mateix, també està previst que de cara al 2023 es pugui iniciar un programa formatiu dirigit a professionals del sector audiovisual. 

La reforma de l'antic edifici del cinema Modern es va portar a terme gràcies a un projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT), «Indústries culturals i creatives de Girona i el seu entorn territorial», liderat per l'Ajuntament de Girona i cofinançat per la Generalitat de Catalunya, el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea i la Diputació de Girona. 

La diputada de Programes Europeus de la Diputació de Girona, Montse Mindan, ha destacat en la seva intervenció: «Des de la Diputació de Girona apostem per les sinergies entre les diferents administracions, que aporten solucions perquè la societat prosperi. Aquest projecte ha d'esdevenir un dinamitzador de l'activitat cultural del territori, una eina de coordinació i foment de les arts, per tal d'impulsar el sector de les indústries culturals i creatives com a eix vertebrador d'especialització econòmica potent i que faci emergir el talent cultural del territori gironí».