Notícies

La Diputació de Girona, la Generalitat i el Departament de Pirineus Orientals acorden impulsar l'Espai Català Transfronterer

Foto : Fotos: Gerard Magrinyà

Aquesta nova aliança s'ha formalitzat a través d'una declaració institucional aquest divendres a Perpinyà amb la presència de la diputada de Programes Europeus, Montse Mindan

L'objectiu és respondre als principals reptes que afronta el territori amb l'evolució del canvi climàtic i en matèria de cooperació transfronterera

La Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i el Departament dels Pirineus Orientals han fet avui una declaració institucional des de Perpinyà per impulsar l'Espai Català Transfronterer (ECT) de forma conjunta amb l'objectiu de respondre als principals reptes que afronta el territori amb l'evolució del canvi climàtic i en matèria de cooperació transfronterera. 

Aquesta declaració l'han signada la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà; la presidenta dels Pirineus Orientals, Hermeline Malherbe; la diputada de Programes Europeus de la Diputació de Girona, Montse Mindan; la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral, i el delegat del Govern de la Generalitat a França, Josep Maria Galí. 

La diputada Montse Mindan ha destacat: «Formem un espai transfronterer amb molts aspectes en comú i amb possibilitats de treballar conjuntament malgrat les dificultats de la frontera administrativa». En aquest sentit, ha remarcat projectes transfronterers com l'«ECTAdapt», d'adaptació al canvi climàtic, o el «Cooperem», de lluita contra els incendis, i ha destacat la voluntat «d'intensificar aquestes relacions i treballar projectes concrets que permetin estrènyer els lligams entre nosaltres». 

Per la seva part, la consellera Vilagrà ha manifestat que aquest acord formal de col·laboració permetrà tenir «una presència activa en els programes europeus i les línies estratègiques per a l'impuls dels espais transfronterers». «Volem establir un marc de reciprocitat que vagi més enllà de la cultura i arribi a tots els àmbits d'interès dels diferents territoris dels Països Catalans. L'objectiu és posar la ciutadania al centre, millorar la seva qualitat de vida i superar els desequilibris generats per l'efecte frontera», ha afirmat. 

En aquest sentit, la presidenta dels Pirineus Orientals, Hermeline Malherbe, ha expressat la seva satisfacció «pel nou impuls» que estan donant avui reforçant la seva col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona: «Estem totalment mobilitzats per donar suport al desenvolupament sostenible i facilitar les activitats així com la vida quotidiana dels actors i dels habitants del territori». 

Una col·laboració que ve de lluny

Les tres institucions ja treballen des de fa anys en el marc de dos acords marc bilaterals que associen, d'una banda, el Departament dels Pirineus Orientals i la Generalitat des del 2006 i, de l'altra, el Departament dels Pirineus Orientals i la Diputació de Girona des de del 2015.

L'aliança respon a la necessitat d'enfortir «estretament» els vincles institucionals a fi de col·laborar «per al desenvolupament resilient del territori», que, tal com recull la declaració institucional, «és capaç de millorar la qualitat de vida dels seus habitants i superar els desequilibris generats per l'efecte frontera».

En concret, les tres institucions signants de la declaració institucional d'avui han acordat:

  • Prendre nota dels treballs realitzats pel partenariat iniciat l'any 2019 en el marc simultani dels dos acords marc de cooperació vigents i del programa «POCTEFA».
  • Constituir un grup de treball per a la renovació de l'acord marc entre la Generalitat de Catalunya i el Departament dels Pirineus Orientals, obert a la Diputació de Girona.
  • Impulsar l'Àrea Funcional de l'Espai Català Transfronterer, presentada en el marc del programa europeu «POCTEFA 2021-2027».
  • Treballar conjuntament en l'estructuració i el reforç de la governança de l'Espai Català Transfronterer.
  • Aprovar el calendari de treball proposat durant el Comitè de Pilotatge de l'Acord Marc entre el Departament dels Pirineus Orientals i la Generalitat de Catalunya.