Notícies

Mil persones participen en un estudi per identificar factors de risc, en el marc del projecte PECT «Girona, regió saludable»

Foto : Mil persones participen en un estudi per identificar factors de risc, en el marc del projecte PECT «Girona, regió sal

Investigadors de l'IDIBGI, de l'Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta i de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) destaquen l'alta participació en aquesta primera fase

El projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) «Girona, regió saludable», en el qual participa la Diputació de Girona, té com a objectiu convertir el territori gironí en un lloc on es promoguin la salut i el benestar dels seus habitants. 

En el marc d'aquest projecte, s'ha impulsat un estudi basat en l'Imagenoma de l'envelliment, amb l'objectiu de crear un sistema innovador d'indicadors que permetrà la gestió cooperativa entre els agents de salut. D'aquesta manera, es podran abordar noves polítiques de promoció de la salut i el benestar i la prevenció de les malalties cròniques més prevalents a la comunitat, aprofitant les noves tecnologies de la informació i la comunicació.

La participació en l'estudi, que va començar el febrer del 2020, implica dues visites per a cada voluntari. A la primera es porta a terme una ressonància magnètica de cos sencer, i a la segona es fa una exploració física, se subministren qüestionaris relacionats amb els estils de vida i es recullen mostres de sang, femta i orina que s'emmagatzemen al Biobanc de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI).

Ara mateix ja s'ha acabat la primera fase de l'estudi, en la qual s'han reclutat mil participants a qui s'ha realitzat la ressonància de cos sencer. Actualment s'estan portant a terme les segones visites a totes aquestes persones, de les quals només falten seixanta-cinc participants. Aquesta segona visita és tan important com la primera, perquè el resultat donarà una gran quantitat d'informació sobre els estils de vida i la salut. Aquest fet permetrà identificar factors de risc i desenvolupar recomanacions per promoure patrons saludables i satisfactoris. 

La taxa de participació ha estat molt bona a les tres poblacions d'on s'han reclutat participants: Vilablareix, Bescanó i Quart. També hi ha ajudat el suport i la col·laboració rebuts tant per part dels professionals d'atenció primària com dels CAP i dels ajuntaments respectius.  

L'estudi està liderat pel doctor Josep Puig, investigador del Grup de Recerca en Imatge Mèdica de l'IDIBGI; el doctor Rafel Ramos, director de la Unitat de Suport a la Recerca de l'Institut Català de la Salut (ICS) a Girona, investigador del grup de recerca en salut vascular de l'IDIBGI i de l'Institut en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP), i Josep Garre, doctor en psicologia, investigador del Grup de Recerca sobre Envelliment, Discapacitat i Salut de l'IDIBGI i coordinador del Registre de Demències de Girona, gestionat per l'IAS. 

Aquest projecte està cofinançat en un 50 % pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, en un 25 % per la Diputació de Girona i el 25 % restant per l'IDIBGI.