Notícies

Inauguració de les obres de rehabilitació del Centre per a la Millora del Reg a l'estació experimental agrícola Mas Badia

Foto : Inauguració de les obres de rehabilitació del Centre per a la Millora del Reg a l'estació experimental agrícola Mas B

La diputada delegada de projectes europeus de la Diputació de Girona, Montserrat Mindan, ha participat en l'acte, juntament amb el diputat delegat de SEMEGA, Josep Sala, i la consellera Teresa Jordà

Les obres s'han fet en el marc del projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) «Girona, regió sensible a l'aigua», que coordina la Diputació de Girona

La diputada delegada de projectes europeus de la Diputació de Girona, Montserrat Mindan, ha participat en la inauguració de les obres de rehabilitació del Centre per a la Millora del Reg a l'estació experimental agrícola Mas Badia, de l'Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA), a la Tallada d'Empordà.

En l'acte, hi han participat també el diputat de SEMEGA de la Diputació de Girona, Josep Sala; el director de l'estació experimental agrícola Mas Badia, Joan Bonany, i la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i presidenta de l'IRTA, Teresa Jordà.

El projecte s'ha realitzat en el marc del projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) «Girona, regió sensible a l'aigua», que es coordina des de la Diputació de Girona, amb la voluntat de convertir el Baix Ter en un territori de referència com a regió sensible a l'aigua. Les obres de millora han estat cofinançades a tres bandes: per fons europeus, l'IRTA i la Diputació de Girona.

La diputada Montserrat Mindan ha assenyalat que «des de la Diputació de Girona sabem que la capacitat territorial per innovar depèn de l'existència d'infraestructures avançades i d'agents preparats per dur a terme projectes transformadors, i per això defensem la necessitat d'espais com aquest de Mas Badia».

La consellera Teresa Jordà ha explicat les noves inversions per a la millora i modernització dels regadius del Baix Ter.

Durant la inauguració s'ha remarcat que, un cop finalitzades les obres de millora, es podrà comptar amb aquesta infraestructura per seguir assessorant els agricultors sobre com millorar l'eficiència del reg utilitzant les noves tecnologies de la informació i la comunicació.

«El nostre territori ha de seguir treballant, sense abaixar la guàrdia, en la seva aposta focalitzada en la bona gestió de l'aigua. En aquest sentit, tant els agents que participem activament en el PECT com les operacions que s'hi porten a terme reforcen, encara més, la capacitat innovadora del territori en aquest sector», ha dit la diputada delegada de projectes europeus.


Més informació

El Centre per a la Millora del Reg de Mas Badia treballa per:

  • Millorar el coneixement de l'estat ecològic dels sistemes aquàtics per garantir-ne la conservació.
  • Avançar en la gestió integrada dels recursos hídrics per fer front als pronòstics de canvi climàtic.
  • Augmentar l'eficiència de la gestió de l'aigua en els regadius agrícoles i les infraestructures.
  • Implantar tecnologies innovadores que facilitin la gestió de l'aigua.
  • Implicar els agents per crear una regió sensible a l'aigua.
  • Adaptar els criteris vinculats a la nova cultura de l'aigua i fer-ne promoció entre les persones i els agents econòmics del Baix Ter a través de l'ús de les tecnologies.

Les obres de rehabilitació i millora han ascendit a un total de 304.000 euros: FEDER ha aportat 100.000 euros; FMB/IRTA, 154.000 euros, i la Diputació de Girona, 50.000 euros.

Mas Badia és una estació experimental de recerca que té concerts amb l'IRTA, l'Associació Poma de Girona, la Cambra Agrària de Girona, l'Ajuntament de la Tallada d'Empordà, la Diputació de Girona, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Afrucat, el Consell Comacal, el Patronat de l'Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Girona, l'Associació de Frisona de Girona i la Universitat de Girona.

Les activitats del centre Mas Badia compten amb el suport de la Diputació de Girona.