Notícies

«Natura, cultura i intel·ligència en xarxa»

Foto : «Natura, cultura i intel·ligència en xarxa»

Es tracta d'un projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) centrat en l'àmbit del turisme

Forma part de la campanya de la Diputació de Girona sobre els projectes d'especialització i competitivitat territorial: «Els PECT a Girona, territori intel·ligent»

La Diputació hi aporta 329.620 euros i també hi col·labora a través del Consorci de les Vies Verdes de Girona

«Natura, cultura i intel·ligència en xarxa»és ladenominació del projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) centrat en l'àmbit del turisme de la Diputació de Girona, el qual gira al voltant dels tres conceptes anteriors i forma part d'un dels cinc projectes d'especialització i competitivitat territorial de la corporació.

Com vam referir en la presentació de la campanya, els PECT són els projectes d'especialització i competitivitat territorial proposats per les administracions locals. Són iniciatives, impulsades pels agents del territori i liderades per les entitats públiques locals (diputacions, ajuntaments, consells comarcals), que articulen projectes amb operacions i actuacions per a la transformació econòmica del territori i que tenen un fort component d'innovació. Contribueixen a les prioritats i als objectius de la RIS3CAT (Estratègia de Desenvolupament Intel·ligent de Catalunya) i del Programa Operatiu (PO) FEDER de Catalunya 2014-2020; compten amb la participació del teixit social i econòmic, i tenen un impacte en la competitivitat del territori.

La finalitat del projecte «Natura, cultura i intel·ligència en xarxa» ésmillorar les destinacions turístiques a la Costa Brava i el Pirineu de Girona mitjançant la introducció de les noves tecnologies i la potenciació de la xarxa de camins i el patrimoni cultural i natural.

Es connectarà tot el territori gironí, els seus camins, senders i corriols, tant sobre el mapa com sobre el terreny. Per això, s'estan adequant, senyalitzant i creant rutes a peu i en bicicleta d'una banda a l'altra de les comarques gironines.

Amb aquesta manera de treballar es crea un model que poden aprofitar altres destinacions i «qui sap si podria permetre que s'arribés a connectar el món sencer», tal com comenta en la presentació del projecte Sònia Tubert, tècnica d'aquest projecte europeu, que ateny la Costa Brava i el Pirineu de Girona.

Amb aquest projecte es donarà a conèixer al patrimoni natural i cultural, sobretot el més desconegut, i s'hi i facilitarà l'accés. Es farà posant sobre la taula una ofertaslow, sostenible i accessible per a tothom, i amb les noves tecnologies com a puntal tant per interpretar-lo com per accedir-hi amb facilitat.

Tot plegat servirà per fomentar l'activitat econòmica al voltant del patrimoni i els camins, ja que es crearan nous productes que permetran arribar a nous mercats, desestacionalitzar l'oferta turística i diferenciar Girona d'altres destinacions.

Participen en aquest projecte el Consell Comarcal de la Cerdanya, amb una aportació de 52.364 euros; el Consell Comarcal del Pla de l'Estany, amb  52.804 euros; la Universitat de Girona,  amb 50.056 euros; el Consorci de les Vies Verdes, amb 52.804 euros; el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, amb 68.707 euros, i l'Agència de Desenvolupament del Ripollès, amb 52.804 euros.

L'aportació de la Diputació de Girona és de 329.620 euros, que serviran, juntament amb les aportacions de les diferents institucions i entitats participants i la subvenció europea, per tirar endavant aquest projecte en concret.


Més informació

La Diputació de Girona va presentar cinc projectes a la convocatòria dels PECT. Tots cinc van ser acceptats i ja s'estan executant a les comarques gironines.

Els PECT treballen els aspectes següents:

  1. La dinamització dels principals sectors socioeconòmics, afavorint la interacció dels agents locals, les empreses, la recerca i la ciutadania a partir de l'articulació d'ecosistemes innovadors.
  2. La millora de les destinacions turístiques a laCosta Bravai alPirineu de Girona,introduint noves tecnologies i potenciant la xarxa de camins i el patrimoni cultural i natural.
  3. La conversió del Baix Ter en un territori de referència com aregió sensible a l'aigua.
  4. La consolidació de la demarcació com unaregió saludable.
  5. La dinamització del'activitat cultural coordinant i proporcionant suport i recursos tecnològics a artistes i creadors.

La Diputació de Girona aporta al global dels cinc projectes 2.976.085 euros, juntament amb les aportacions de les diferents institucions i entitats participants i la subvenció europea per tirar endavant aquests projectes.