Notícies

La formació en línia es consolida al web Formació en Xarxa

Foto : La formació en línia es consolida al web Formació en Xarxa

L'oferta formativa a distància s'ha incrementat considerablement en els últims mesos i ja suposa més del 40 % dels cursos programats. La situació excepcional produïda per la COVID-19 ha consolidat aquesta modalitat de formació, que no requereix assistència presencial

Formació en Xarxa és una guia formativa col·laborativa promoguda per la Diputació de Girona que reuneix l'oferta formativa d'entitats locals del territori gironí per a la millora de l'ocupabilitat. Des del mes de gener s'han programat 518 cursos de 64 entitats diferents, que han consultat 21.016 usuaris

Fruit de la situació de crisi produïda per la COVID-19, el portal web Formació en Xarxa, promogut per la Diputació de Girona, ha vist incrementat notablement l'ús dels mitjans virtuals en l'àmbit formatiu. En pocs mesos la formació en línia ha augmentat, fins a suposar més del 40 % del total dels cursos programats. Es tracta d'una modalitat d'educació que s'adapta a la situació de crisi actual, atès que no requereix l'assistència presencial dels alumnes (https://www.ddgi.cat/formacioenxarxa/formacions-en-linia).

El portal web Formació en Xarxa és un servei de la Diputació de Girona que reuneix l'oferta formativa de les comarques gironines amb l'objectiu de millorar l'ocupabilitat de la ciutadania. Des dels seus inicis, l'any 2014, aquest espai ha recollit nombrosos cursos de formació, organitzats i impartits per diverses entitats locals de promoció i desenvolupament del territori gironí i el Servei d'Ocupació de Catalunya, que fins ara eren essencialment de caràcter presencial.

Per continuar facilitant la formació a la ciutadania, aquest 2020 s'hi ha habilitat un repositori d'activitats en línia des del qual es poden recuperar algunes de les formacions a distància ja finalitzades. Actualment aquest espai compta amb unes 30 activitats virtuals obertes, de diversos àmbits, que es poden consultar de forma àgil i senzilla a través d'un nou cercador que s'hi ha afegit recentment: https://www.ddgi.cat/formacioenxarxa/public/arxiu-linia.html

Aquesta tendència a l'alça també s'ha vist reflectida en les subscripcions al butlletí d'informació (newsletter) de Formació en Xarxa. Mitjançant aquest servei, els usuaris que ho desitgen reben alertes de formacions en els àmbits en què estiguin interessats. De les 1.879 subscripcions que hi ha hagut des del 2014 a aquest servei, 453 s'han fet aquest any 2020. Una xifra molt elevada si es té en compte que, per exemple, en tot l'any 2019 se'n van fer 164. https://www.ddgi.cat/formacioenxarxa/public/subscripcio.html

Aquest increment és degut, en part, a la reformulació del procediment de subscripció que s'ha dut a terme aquest 2020 i també a la necessitat de la ciutadania d'adquirir coneixements per poder optar al món laboral, desenvolupar una idea de negoci o trobar una sortida a la seva empresa, necessitats sorgides arran de la situació actual.


518 formacions programades i 64 entitats participants

Del mes de gener al maig de 2020 s'han programat 518 formacions, fruit del treball col·laboratiu de les 64 entitats gironines que participen en el web Formació en Xarxa (ajuntaments, consells comarcals, universitat, patronals, Servei d'Ocupació de Catalunya, sindicats i entitats sense ànim de lucre).

Aquestes xifres, juntament amb les 21.016 visites que ha comptabilitzat el portal web durant aquests nou mesos de l'any, fan de Formació en Xarxa un referent consolidat a la demarcació de Girona per a la cerca de formació per millorar l'ocupabilitat.

Més del 41,5 % de les formacions que s'hi recullen les realitzen o imparteixen entitats locals de la comarca del Gironès. Hi segueixen el Baix Empordà, amb més del 18 %, i la Garrotxa, amb més del 9 %. Els tres municipis on més formacions s'ofereixen són Girona, amb 215; Salt, amb 52, i Olot, amb 48.

En aquest portal, persones dels col·lectius d'aturats, treballadors, empresaris i emprenedors poden cercar cursos per localitat, família professional, destinatari o data d'inici. Més de l'11 % de la formació està adreçada exclusivament a les persones aturades per millorar la seva ocupabilitat, les quals, a més, tenen l'opció d'accedir a més del 88 % del total de la formació. Els cursos també pretenen incentivar l'emprenedoria a la demarcació; d'aquesta manera, al voltant del 12 % estan destinats a treballadors, empresaris i emprenedors. Aquests mesos hi ha hagut un petit increment de la formació dirigida a aquests últims destinataris.

Més del 45 % de les activitats se centren en els àmbits de l'ocupació, la formació, l'orientació professional i les habilitats i competències personals. Així mateix, més del 24 % estan destinades a formar en empresa, emprenedoria i idees de negoci, i el 13 %, en el sector comercial. A part d'aquests àmbits, també s'hi pot trobar formació de múltiples sectors, com per exemple el turisme i la restauració, la comunicació i el màrqueting, la informàtica, els idiomes o la gestió comptable i econòmica, entre molts d'altres.

Més informació: www.ddgi.cat/formacioenxarxa

El vídeo de difusió de l'apartat de formacions en línia es pot visualitzar en l'enllaç següent: https://www.youtube.com/watch?v=mde0ccGBlmU