Notícies

Blanes reivindica la importància del sector pesquer i la tradició marinera al documental Vides arran de mar

Foto : Fotos: Ajuntament de Blanes

Es va estrenar dijous durant l'acte de cloenda i presentació dels resultats del projecte GALP 2023, que va comptar amb la participació del diputat Nil Papiol

Per segon any consecutiu, la Confraria de Pescadors de Blanes va acollir la cloenda i la presentació dels resultats del projecte GALP (Grup d'Acció Local Pesquer) 2023, «Blanes arran del plat». D'aquesta manera, es va donar continuïtat a un acte anàleg celebrat també a la mateixa llotja l'octubre de l'any passat. 

Les accions que s'han portat a terme durant els darrers mesos han persistit en la idea d'impulsar i fomentar el desenvolupament en matèria empresarial, turística, d'ocupació i formació de Blanes. En aquest sentit, s'ha potenciat i reforçat el posicionament de la marca del municipi i la singularitat del territori a través de la tradició pesquera de la ciutat i el sentit de pertinença. 

En l'acte, hi van participar l'alcalde de Blanes, Jordi Hernández; el diputat de la Diputació de Girona Nil Papiol; el director general de Política Marítima i Pesquera Sostenible de la Generalitat, Sergi Tudela, i la directora dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Elisabet Sánchez, entre d'altres. 

La Diputació de Girona hi dona suport econòmic a través de la convocatòria de projectes singulars del servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local. En la seva intervenció, el diputat Nil Papiol va reivindicar precisament l'economia blava que genera el Port de Blanes i la seva Confraria. 

Les accions desenvolupades en el marc del projecte «Blanes arran del plat» tenen el propòsit de promoure el consum de peix de proximitat, l'apropament del món local pesquer a la ciutadania i el foment del turisme familiar. Per aquest motiu, com a cloenda de l'acte, es va convidar els assistents a fer el tastet de receptes marineres blanenques a la llotja de la Confraria. 

També s'hi va estrenar el documental Vides arran de mar, que posa en valor la situació estratègica del port pesquer i la seva importància en l'entramat econòmic i social tant del municipi com dels de la seva àrea d'influència. A través de testimonis de pescadors i d'altres persones del sector, es coneixen les rutines d'anar a pescar, el tipus d'espècies que es recullen a la mar, la comercialització a la llotja i l'arribada del producte als ciutadans, a través de les peixateries. 

El vídeo, produït per l'Ajuntament de Blanes amb el suport del Grup d'Acció Local Pesquer (GALP) Costa Brava, s'oferirà a les escoles perquè es prengui consciència de la importància del sector pesquer al municipi. 

 

Les altres activitats

Entre les diferents accions realitzades, destaca l'edició i la presentació del receptari La cuina del peix de Blanes, que recull receptes de cuineres de la població. Se'n van editar un miler d'exemplars, que es van exhaurir durant els primers dies de la seva distribució a les peixateries blanenques, si bé es pot accedir a l'edició digital del receptari.  

Durant els darrers mesos, també s'han fet dotze tallers de cuina en directe de receptes blanenques, i s'ha creat un recurs pedagògic (que consisteix en quatre dossiers temàtics), amb l'objectiu d'acostar la realitat pesquera de Blanes als alumnes del municipi.