Es tracta d'un document adreçat als ens locals de les comarques gironines per millorar el funcionament i la utilitat d'aquests equipaments
Se centra en els serveis que s'ofereixen a les persones emprenedores allotjades i en la necessitat de generar-hi activitat contínuament
Des de fa un cert temps, els espais d'allotjament empresarial estan sent grans aliats dels emprenedors, sobretot en el moment d'engegar negocis i de fer els primers passos en l'activitat empresarial.
Ara, la Diputació de Girona, a través del servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic i Local, ha elaborat una guia de suport als ens locals de la demarcació en aquest àmbit. L'objectiu és donar-los unes pautes bàsiques perquè, quan impulsin la creació o dinamització d'aquests espais ho facin adaptant-se a les necessitats actuals de les empreses i dels professionals.
El document no pretén ser rígid ni generar fronteres conceptuals estrictes, però sí que ofereix pautes per poder treure el màxim rendiment a aquests espais de titularitat o gestió pública del territori. La mirada és àmplia, malgrat que s'ha posat el focus principalment en els vivers d'empreses i els espais de coworking, que són els més utilitzats pels emprenedors per a la definició, posada en marxa i consolidació dels seus projectes.
En aquest sentit, la guia incideix en el fet que en la majoria d'ocasions el funcionament d'aquests espais no respon a aspectes estrictament econòmics, sinó de concepte, de localització, de cura per fer amable l'espai i, sobretot, en la importància que una persona els dinamitzi.
Una bona ubicació, amb aparcament, amb bones connexions de transport públic i comerços a prop, i unes instal·lacions confortables, modernes i funcionals són ingredients imprescindibles per atraure-hi, d'entrada, els emprenedors. Com també ho són, segons la guia, la disponibilitat de bones connexions o fibra òptica, i un ampli ventall de serveis: des dels més bàsics (mobiliari i subministrament) fins a l'assessorament, les accions formatives o les col·laboracions amb els agents econòmics del territori.
La guia també suggereix, en aquesta línia, que els ens locals han d'analitzar prèviament la realitat municipal o territorial per identificar amb exactitud el teixit econòmic i social que la conforma, i quines són les seves necessitats específiques per donar-hi cobertura. Només d'aquesta manera es podrà conceptualitzar un equipament singular, útil i adaptat a la realitat.
La Xarxa Gironina d'Espais d'Allotjament Empresarial
Aquesta actuació s'emmarca en el pla de treball de la Xarxa Gironina d'Espais d'Allotjament Empresarial (XGEAE), que va impulsar a principis del 2018 la Diputació de Girona i a través de la qual ofereix suport econòmic per a l'organització de formacions, assessorament personalitzat als emprenedors o dinàmiques de treball en xarxa.
En l'actualitat, hi ha una oferta de 30 espais d'allotjament empresarial repartits entre les vuit comarques gironines, on es troben ubicades 170 empreses.