Notícies

La Diputació de Girona crea una aplicació per actualitzar les adreces i les vies dels municipis de la demarcació

Foto : La Diputació de Girona crea una aplicació per actualitzar les adreces i les vies dels municipis de la demarcació

Es tracta d'una iniciativa adreçada als ajuntaments que els permet editar i fer les modificacions directament al mapa digital del seu municipi

Aquesta aplicació forma part del Sistema d'Informació Territorial Municipal (SITMUN) que la Diputació de Girona posa a l'abast de tota la ciutadania

La Diputació de Girona, a través del Servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local, treballa per dotar el territori d'eines i recursos que simplifiquin la gestió diària als ajuntaments de la demarcació i, per extensió, a tota la ciutadania. Amb aquesta voluntat, acaba de posar en funcionament una aplicació que els facilita l'actualització de les adreces, els carrers i els portals dels municipis gironins. 

Es tracta d'un sistema que permet editar i fer modificacions directament al mapa digital del seu municipi. La informació es desglossa en dos tipus d'elements geogràfics situats en el mapa: eixos de carrer (línies) i portals i disseminats (punts). Per tant, al final s'acaba obtenint un mapa d'adreces i carrers actualitzat de tota la demarcació, juntament amb un cercador d'adreces. 

L'eina compta amb la col·laboració de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) que, a través d'un conveni amb la Diputació de Girona, s'encarregarà d'incloure les adreces oficials al Registre Cartogràfic de Catalunya, a més de la seva actualització i manteniment. 

Aquesta aplicació forma part del Sistema d'Informació Territorial Municipal (SITMUN), que la corporació posa a l'abast de tota la ciutadania i que, en aquest cas, pot ser especialment útil, per exemple, per als serveis d'emergències quan han d'actuar. La poden fer servir els ajuntaments adherits a la Xarxa Local SITMUN - Girona, integrada per 167 dels 221 municipis de la demarcació. D'aquests, la majoria (71%) ja ho han sol·licitat.

Sobre el SITMUN 

El SITMUN (Sistema d'Informació Territorial Municipal) és una plataforma pública que permet visualitzar i gestionar de forma estructurada i en un únic visor tota la informació cartogràfica disponible, a diferents escales i per a tots els municipis. I al mateix temps permet visualitzar i relacionar dades de temàtiques diferents en un únic mapa, amb informació oficial. 

El sistema disposa d'un gran volum d'informació geogràfica que permet veure, analitzar, planificar i gestionar el territori. Inclou diferents fonts d'informació generades pels departaments de la Diputació de Girona, els ens locals de la demarcació i altres organismes oficials que elaboren cartografia en l'àmbit de les seves competències. Cal tenir en compte que aquesta informació és homogènia en l'àmbit supramunicipal, amb l'objectiu de poder aplicar polítiques regionals comunes. 

En l'actualitat, el SITMUN disposa d'altres aplicacions, com són les de cens d'activitats econòmiques, d'integració amb el gestor d'expedients, de detecció de nius de vespa asiàtica i la de cens d'habitatges, solars i locals buits.