Notícies

Girona Excel·lent, present a la Fira Orígens d'Olot amb deu empreses distingides amb el segell gastronòmic

Foto : Girona Excel·lent, present a la Fira Orígens d'Olot amb deu empreses distingides amb el segell gastronòmic

La fira Orígens d'Olot, la Fira Agroalimentària de Productes de Qualitat de Catalunya, ha tingut lloc aquest cap de setmana amb la presència de deu empreses distingides amb el segell Girona Excel·lent i dos tallers de tasts a cegues dirigits per Pep Nogué.

Girona Excel·lent és el segell de qualitat agroalimentària de la Diputació de Girona, que reconeix els millors productes de les comarques gironines. Els productes escollits, que s'elaboren al cent per cent a les comarques gironines, han estat seleccionats mitjançant tasts a cegues pels millors cuiners, enòlegs i crítics gastronòmics.

Dissabte també es van entregar els premis a millor producte, que van ser per a l'avellana salada de Nuasets, en la categoria de salat, amb un accèssit per al cargol bover cuinat en conserva de V de Gust - Can Carlina; el pòtit postres de músic, en la categoria de dolç; la Kombutxa Citron d'Enso Ferments, en la categoria de begudes, i el vi Pecat Singular, de Mas Ponsjoan, en la categoria de producte més sostenible. També es van entregar els premis a millor estand, per a Cal Kika, i un accèssit, per a Hopsters.

Més de 6.500 visitants procedents de tot Catalunya 

La desena edició d'Orígens ha tancat portes aquest diumenge al Recinte Firal d'Olot amb una excel·lent valoració per part de l'organització i dels promotors. La celebració de l'aniversari ha estat marcada per l'afluència constant de públic i l'alta satisfacció dels productors.

Aquest any, més de 6.500 persones han passat per la fira al llarg del cap de setmana. Pel que fa als tiquets de tast, també n'han incrementat notablement les vendes, ja que se n'han venut un total de 54.000 (un 2 % més que en l'edició del 2021). Així mateix, i com cada any, els més de seixanta productors presents a Orígens han mostrat una gran satisfacció pel volum de vendes, ja que molts han esgotat el seu producte. La despesa mitjana per visitant, segons les enquestes realitzades, ha estat de 50 euros, de manera que es consoliden les dades de l'edició anterior. 

Pel que fa als visitants, cal destacar els nombrosos professionals que, un any més, han volgut assistir a Orígens per conèixer, a través dels mateixos productors, els productes de qualitat i les novetats que s'hi presenten, a banda d'establir relacions comercials. Tots ells han valorat molt positivament la diversitat de productes exposats i, especialment, la presència de producte ecològic. 

A l'Aula de Cuina ha tingut lloc l'entrega de premis del 1r Concurs Nacional de Botifarra Catalana, organitzat conjuntament per la Confraria del Gras i el Magre i la Fundació Oficis de la Carn, en col·laboració amb la Gastroteca.cat. S'hi van presentar vint-i-cinc botifarres de divuit comarques catalanes. La botifarra guanyadora ha estat l'elaborada per Yolanda Preseguer Blanco, de la cansaladeria La Perla, de la Garriga, i les tres mencions especials del jurat han estat per a les elaborades per Antoni Vigo Pubill, de l'Antiga Casa Jaume de Bellver de Cerdanya; Josep Terradellas Delgar, de Can Cerilles de Manlleu, i Enric Rosell Gili, de Ca l'Estevet de l'Ordal.

L'Aula de Tast ha acollit els tastos de les botifarres catalanes guanyadores del 1r Concurs de Botifarra Catalana, un tast amb productes de Girona Excel·lent i, per acabar, un tast molt especial: el dels deu anys, amb productes i productors que han format part de la llarga història d'Orígens.