El diputat responsable del distintiu, Jordi Camps, ha assistit aquest dilluns al migdia a la inauguració de la fira, referent de l'alta gastronomia
El pavelló 8 del recinte firal de Montjuïc de la Fira de Barcelona de Montjuïc acull des d'aquest dilluns i fins dimecres el Gastronòmic Fòrum Barcelona, que enguany compta amb 300 empreses i 10.000 metres quadrats d'exposició. Aquest saló, que és un referent de l'àmbit de l'alimentació i alta gastronomia per als professionals del sector, ha obert les portes aquest matí, en un acte que ha comptat amb la presència del diputat de la Diputació de Girona Jordi Camps i que ha presidit la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà.
Un any més, la Diputació de Girona hi participa a través del seu segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent. Està ubicada en l'Espai Catalunya, un estand compartit amb Prodeca, entitat promotora dels aliments catalans de la Generalitat de Catalunya, i amb la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona i la Diputació de Lleida. El seu objectiu és incrementar la visibilitat i la promoció dels productes de proximitat i oferir un punt de trobada entre restauradors i empreses del sector.
En aquesta edició, hi ha una quarantena d'empreses d'arreu de Catalunya, tretze de les quals pertanyen al segell Girona Excel·lent. Es tracta del Celler Hugas de Batlle, el Celler Pere Guardiola, Mas Borni, Mooma, Izquierdo Gourmets, Mas Auró, Perelada Mas Marcè, Can Bech, Tegust, Arròs Molí de Pals, Anxoves Callol Serrats, Gin Nut i Cervesa Minera.
L'Espai Catalunya també compta amb una programació continuada de cuina en directe, en què es presenten vint-i-dues propostes culinàries, elaborades amb productes del territori (veg. document PDF adjunt). El segell Girona Excel·lent coordina les sessions de la seva programació conjuntament amb el Club d'Enogastronomia del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona.
Cuina social, sostenible i transformadora
El Gastronòmic Fòrum Barcelona reafirma el seu compromís amb l'alta gastronomia com a motor de canvi cap al desenvolupament sostenible i l'equitat social. Per això, ha organitzat un programa d'activitats amb un centenar de ponents (cuiners, pastissers, someliers i experts pluridisciplinaris) que desenvolupen projectes compromesos amb causes socials i mediambientals. La cuina vegetal i líquida, la ciència aplicada a la cuina i la gestió de restaurants i els seus treballadors són altres reptes que abordarà el saló.
Més de 140 ponents, entre els quals 65 xefs internacionals, prendran part en demostracions i ponències gastronòmiques i enològiques, a més de catorze conferències i sessions sobre negoci, food design i ciència aplicada a la restauració. Es calcula que passaran pel certamen uns 20.000 professionals del sector.