Notícies

El diputat Josep Piferrer en la trentena edició dels premis Gla d'Or

Foto : El diputat Josep Piferrer en la trentena edició dels premis Gla d'Or

Aquest divendres ha tingut lloc la trentena edició dels premis Gla d'Or, la trobada anual del sector surer català. En l'acte, hi han assistit Josep Piferrer, diputat de la Diputació de Girona; Anna Sanitjas, directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi Ambient de la Generalitat; Joan Josep Puig, president de l'Associació d'Empresaris Surers de Catalunya (AECORK), i Pep Espadalé, director del Museu del Suro de Palafrugell. 

Els premis Gla d'Or, organitzats per AECORK, pretenen donar visibilitat al sector surer, tant en l'àmbit nacional com internacional, així com apropar-lo a representants del món de la viticultura, de la gastronomia, de la comunicació i de la política. 

En aquesta trentena edició s'han premiat amb el Gla d'Or 2022 la pel·lícula Suro, per la tasca de difusió que representa portar a la gran pantalla el món de l'explotació del suro, així com els conceptes de sostenibilitat, artesania i esforç que en deriven; la Conferencia Española de Consejos Reguladores Vitivinícolas, pel seu estudi «Sostenibilidad medioambiental de las denominaciones de origen de vino en España» i per la seva tasca de defensa dels interessos de les denominacions d'origen del país davant de les institucions, i al Futbol Club Barcelona, pel seu suport als cellers, vins i caves de Catalunya i per les victòries que se celebren destapant aquestes ampolles.

La Diputació de Girona col·labora amb els guardons a través de Girona Excel·lent. AECORK és una de les entitats adherides al Girona Excel·lent Col·lectius, arran de la seva vinculació amb el sector agroalimentari gironí. Es tracta d'un espai de treball d'entitats representatives que permet la creació de sinergies i, alhora, fomenta les activitats i la promoció dels sectors adherits mitjançant el segell de qualitat Girona Excel·lent. L'objectiu principal del projecte és realçar els productes que es produeixen al territori gironí i enfortir el teixit empresarial que els sustenta.

A més, el Consorci de les Gavarres, entitat adscrita a la Diputació de Girona des del 2018, també col·labora de manera puntual amb el sector surer. El vicepresident primer de la Diputació de Girona, Pau Presas, és el president d'aquesta entitat, que té per objecte protegir i gestionar l'Espai d'Interès Natural de les Gavarres.

Pel diputat Josep Piferrer: «El caràcter sostenible del suro _renovable, orgànic, biodegradable i reciclable_ i també de la seva extracció _del tot respectuosa amb l'arbre_ contribueixen al fet que l'ecosistema de la sureda ajudi a pal·liar el canvi climàtic (per l'absorció de CO2), la desertització (pel control de l'erosió), la pèrdua de biodiversitat (per la preservació de l'hàbitat) i el desequilibri territorial (per la fixació de la població en l'àmbit rural)».

«I aquest compromís lliga amb el de la Diputació de Girona, que s'ha sumat a l'Agenda 2030, l'estratègia global de les Nacions Unides per solucionar els problemes socials, econòmics i mediambientals del planeta, i es compromet a l'assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) amb la creació de la marca DDGI 2030 Demarcació Sostenible», ha afegit el diputat.

Piferrer ha assenyalat que «les institucions hem de tenir un paper actiu perquè iniciatives com aquestes es consolidin en el territori. Per aquest motiu, hem apostat decididament (i ho seguirem fent) per esdeveniments que, com aquest, conserven el patrimoni natural i ambiental que ajuda a conservar la indústria, com són els ecosistemes de la sureda, els serveis ambientals que aporten i la biodiversitat que hi habita».