El cap de setmana de visites gratuïtes a pagès s'ha presentat avui a la Diputació de Girona, amb una oferta de 21 explotacions, 30 restaurants de proximitat, 15 allotjaments rurals i 15 activitats complementàries a la demarcació
S'amplien les rutes d'un dia o bé de cap de setmana amb dos itineraris amb protagonisme per als secrets de l'interior de la Costa Brava i la ramaderia del Ripollès i la Garrotxa
Les comarques gironines participaran a la setena edició de Benvinguts a Pagès, la Festa el primer cap de setmana d'octubre. Els dies 1 i 2 d'octubre, el territori s'apunta a la gran festa de la pagesia catalana amb una oferta pròpia de 21 explotacions agroalimentàries, 30 restaurants de proximitat, 15 allotjaments rurals i 15 activitats complementàries a les comarques gironines. El cap de setmana de portes obertes i visites gratuïtes a la pagesia de Catalunya s'ha presentat aquest matí a la seu de la Diputació de Girona.
Durant aquest cap de setmana, la ciutadania tindrà l'oportunitat de conèixer en primera persona l'origen d'allò que mengem cada dia i de descobrir els processos d'elaboració dels productes de temporada i de proximitat en una edició que manté la reserva prèvia a través de la pàgina web per fer més àgil la reserva de les visites gratuïtes. El projecte convida el públic a degustar els productes de temporada i de proximitat, omplir el rebost i comprar directament als pagesos amb l'objectiu de fidelitzar nous clients.
Una oferta àmplia
A la demarcació de Girona, el públic que participi a Benvinguts a Pagès, la Festa tindrà al seu abast una àmplia oferta d'activitats divulgatives. Podrà conèixer el dia a dia d'una explotació ramadera de vaques, cavalls i cabres a l'entorn de Molló, al Ripollès; acompanyar els pagesos de la Selva en la cura dels camps i els horts, aprendre els secrets per obtenir unes fruites i verdures de gran qualitat i viure en primera persona l'elaboració de la llet i els formatges a una granja de l'Alt Empordà amb una família que suma més de sis generacions dedicada a l'agricultura i a la ramaderia, entre d'altres atractius.
L'oferta es complementarà amb la participació d'un total de 30 restaurants que han estat proposats pels mateixos productors del projecte i la participació de 15 allotjaments rurals que oferiran estades especials durant el primer cap de setmana d'octubre.
Una experiència autèntica
El diputat de la Diputació de Girona i president de SEMEGA (Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada), Josep Sala, ha explicat que «Benvinguts a Pagès és una gran iniciativa, que contribueix a donar valor al sector dels productors i fomentar el respecte pel medi natural. Són els pagesos els que ens cuiden els nostres paisatges».
Per la seva part, la directora dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Girona, Elisabet Sánchez, ha apuntat que «l'experiència permet gaudir de l'entorn i conèixer la professió dels pagesos i pageses». Sánchez ha afegit que «des del Departament el projecte ens ajuda a promoure l'alimentació de qualitat i la salut, la venda de proximitat, la sostenibilitat ambiental i la diversitat gastronòmica i turística del nostre país».
La coordinadora tècnica de Benvinguts a Pagès, Montserrat Costafreda, ha agraït la implicació dels pagesos i pageses de la demarcació que «faran possible que el primer cap de setmana d'octubre la ciutadania tingui l'oportunitat de fer un tast d'una gran diversitat de productes alimentaris a través de les visites gratuïtes».
Els pagesos i pageses també han tingut protagonisme en el marc de la presentació davant els mitjans de comunicació. Des de Mas Bes, a la Selva, Josep Viñolas ha reconegut que «la gent que ens visita gaudeix perquè l'experiència d'entrar i conèixer la nostra granja és molt autèntica. Els ensenyem com fem la llet, el iogurt o els nostres gelats artesans, entre d'altres». Viñolas ha afegit que, en el marc de les visites gratuïtes, «difondrem la història de la nostra granja i, de seguida, es podran veure tots els animals i entendre tota la nostra producció de manera amena i didàctica».
Des de Mas Casas Cruïlles, Anna Pijuan ha destacat que «el projecte ens permet explicar què fem, com ho fem i conscienciar el públic més urbà de la importància de consumir de proximitat de manera regular, més enllà de la festa».
Ampliació de rutes
Una de les novetats d'aquesta edició és l'ampliació del nombre de rutes d'un dia o bé de cap de setmana que combinen pagesia, gastronomia i patrimoni. A la demarcació de Girona se n'han preparat dues: «Descobreix els secrets de l'interior de la Costa Brava» i «La ramaderia dels Pirineus, descobreix els seus secrets». Les experiències proposen les visites a les explotacions participants, poder conèixer la història i el patrimoni natural de l'entorn, allotjar-se a establiments rurals i degustar els productes de quilòmetre zero als restaurants recomanats pels mateixos productors. Els detalls dels itineraris també es poden consultar a través de la pàgina web.
La pàgina web, eina de reserves
Les visites de Benvinguts a Pagès, la Festa ja es poden reservar de manera gratuïta a través de la pàgina web, que permet planificar les visites i seleccionar de manera còmoda quina explotació visitar a través d'un mapa, o bé fer la cerca per tipus de producte. Fins ara, més d'un miler de persones ja han fet la seva reserva gratuïta.
Organització
Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, en una actuació coordinada pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de Prodeca, i pel Departament d'Empresa i Treball, a través de l'Agència Catalana de Turisme. Col·laboren amb el projecte la Fundació Alícia, la Diputació de Girona, el Club Súper3 (CCMA), l'Ajuntament de Barcelona, l'Agència Catalana de Joventut, el Departament de Drets Socials, els consells comarcals, les oficines comarcals del DACC, els consorcis i oficines de turisme i altres entitats i associacions que treballen per la reivindicació i la promoció del sector.
El projecte s'emmarca amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides, el Pacte Verd i el Farm to Fork europeu i el Pla Estratègic de l'Alimentació de Catalunya (PEAC) en els àmbits de la promoció de la sostenibilitat, la biodiversitat, la producció d'aliments de proximitat i la viabilitat del sector, per assegurar el futur de la pagesia arrelada al territori. Tots aquests projectes s'alineen amb la importància i la necessitat de valorar i incentivar la venda i el consum de proximitat pel seu benefici mediambiental en reduir-ne la petjada de CO2.