Aquest matí ha tingut lloc l'assemblea del Catalan Water Partnership (CWP), el clúster de l'aigua de Catalunya, a l'auditori Manel Xifra Boada del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona
El vicepresident primer de la Diputació de Girona, Pau Presas, i el president del Catalan Water Partnership, Jordi Cros, han participat en la inauguració
El vicepresident Pau Presas ha destacat en la seva intervenció que «el sector de l'aigua és un sector bàsic, però encara pren més rellevància quan s'enquadra en el context de la crisi climàtica i el desenvolupament sostenible». I ha afegit: «Des de la Diputació de Girona donem suport -i acompanyem- a tots aquells promotors de projectes innovadors que afavoreixen i treballen per un ús sostenible de l'aigua».
«Celebrem la recerca en l'ús sostenible de l'aigua que s'impulsa des del vostre sector, al mateix temps que es treballa per cooperar i facilitar les relacions entre les empreses, centres de coneixement i centres de recerca del mateix sector per tal de detectar i implementar estratègies guanyadores», ha acabat dient.
Jordi Cros, president del Catalan Water Partnership, ha donat pas a la presentació de l'informe d'activitats del 2021 així com del balanç i compte de pèrdues i guanys del 2021 i del pressupost del 2022. Seguidament ha presentat els nous socis i hi ha hagut un esmorzar de treball en xarxa.
L'assemblea ha continuat amb la planificació d'activitats per al període 2022-2024 i l'elecció d'una nova junta directiva. L'acte ha finalitzat amb la conferència «El repte digital en el sector de l'aigua», que ha anat a càrrec de Genís Roca, reconegut especialista en estratègia digital i president de RocaSalvatella, despatx de consultoria de negoci especialitzat en la transformació digital de les organitzacions.
Catalan Water Partnership
Creat l'any 2008, el Catalan Water Partnership és un clúster de l'aigua de Catalunya amb 118 associats, format per empreses, administracions i centres de coneixement que operen en el sector de l'ús sostenible de l'aigua, i té la missió de millorar la competitivitat global dels seus associats mitjançant projectes de recerca i desenvolupament, internacionalització i millora competitiva. El clúster té actualment uns vint projectes en curs, entre els quals vuit són amb finançament europeu, sobre reutilització, digitalització o economia circular.
El Consorci d'Aigües Costa Brava Girona és soci del Catalan Water Partnership des de fa uns anys, on participen una vintena d'empreses i entitats de les comarques gironines. Des de l'any 2020 rep el suport de la Diputació de Girona, i és reconegut per ACCIÓ, el Ministeri d'Indústria i en l'àmbit europeu. A Europa hi ha uns 1.200 clústers, molt pocs (menys de 10) són del sector de l'aigua, i el Catalan Water Partnership és un dels dos clústers catalans amb seu a les comarques gironines, concretament a la seu de l'ICRA.
Així mateix, és el que ha aconseguit més projectes europeus a Catalunya en el darrer període de finançament europeu (2014-2020), amb tres projectes H2020, un projecte LIFE+ i un projecte INTERREG per impulsar la recerca i el desenvolupament, i tres projectes per donar suport a la internacionalització de les pimes, entre d'altres.
El Catalan Water Partnership està entre els deu clústers a Espanya que més projectes ha engegat per impulsar la transformació digital el darrer any, i en aquest sentit ha aconseguit més d'un milió d'euros del Pla de Recuperació del Ministeri.
Actuacions que cal destacar:
Impulsar l'economia circular i la reutilització de l'aigua. Dels més de cinc projectes que té en aquest camp es podria destacar que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha finançat un projecte de recerca i desenvolupament en la línia que va crear a aquest efecte, concretament el projecte «Suggereix» (Eurecat, ICRA, Cetaqua, UPC i CWP).
El principal objectiu del projecte «Suggereix» és aportar coneixement i solucions per facilitar la gestió dels compostos orgànics traça (TrOCs), els contaminants microbiològics i altres elements traça en els sistemes de reutilització. «Suggereix» pretén integrar coneixement existent sobre la regeneració d'aigua residual depurada amb especial èmfasi en l'aportació d'informació que faciliti la gestió de la contaminació per TrOCs, metalls pesants i microbiològica. Els resultats de «Suggereix» permetran establir la metodologia per quantificar els beneficis esperables de les actuacions de reutilització existents i previstes en el segon cicle del Pla de Gestió del Districte de la Conca Fluvial de Catalunya, però han de servir especialment per consolidar el paper de l'aigua regenerada en les actuacions destinades a la millora de la disponibilitat d'aigua a Catalunya en el tercer cicle de planificació hidrològica (2022-2027).
El clúster té diversos projectes amb el sector alimentari i el sector turístic, uns dels més importants a les comarques gironines des del punt de vista econòmic, per tal de promoure un millor ús de l'aigua.
Un bon exemple en el qual estan participant diversos ajuntaments de les comarques gironines és el projecte LIFE «Wat'savereuse», que pretén conscienciar tots els actors del sector turístic de Catalunya, les Balears i Occitània en l'estalvi i la reutilització de l'aigua. L'objectiu s'assolirà mitjançant campanyes de comunicació adreçades a quatre públics objectius: turistes, establiments turístics, comunitats locals i autoritats regionals. El consorci està liderat per l'Euroregió Pirineus-Mediterrània i a Catalunya compta amb la participació de l'ACA, Eurecat i el Catalan Water Partnership.