Notícies

Tres productors del segell Girona Excel·lent, guardonats a Lactium, la mostra de formatges artesans catalans de Vic

Foto : Tres productors del segell Girona Excel·lent, guardonats a Lactium, la mostra de formatges artesans catalans de Vic</

El diputat de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Girona, Jordi Camps, ha visitat aquest dissabte la fira i ha participat en el lliurament dels premis

El Parc Jaume Balmes de Vic ha estat escenari aquest cap de setmana de la catorzena edició de Lactium, la fira de formatges artesans catalans. Tres productors de Girona Excel·lent, el segell de qualitat agroalimentària de la Diputació de Girona, han estat premiats en el concurs del certamen, amb 59 formatgeries d'arreu del territori i més de 220 formatges presentats en quinze categories. 

Els guardonats han estat Molí de Ger (en dues categories), la Formatgeria Xauxa de les Preses i Mas Alba, de Terradelles. Han estat reconeguts en les categories següents:

  • El Molí de Ger, en la categoria de pasta tova de vaca pel formatge «Puigpedrós» i en la de tupins pel «Tupí blau».
  • La Formatgeria Xauxa, pel «Glauc» en la categoria de blaus. 
  • Mas Alba, en la categoria de pasta tova de cabra, pel formatge «Pla».

A excepció del «Tupí blau», els altres tres són productes Girona Excel·lent. El jurat el formaven 85 persones, entre les quals enguany s'hi han incorporat consumidors i apassionats pels formatges. El diputat de Promoció i Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Girona, Jordi Camps, ha visitat el certamen i també ha participat en el lliurament dels guardons.

A més de les tres empreses guardonades, el segell Girona Excel·lent també ha comptat amb quatre productors més de formatges en aquesta edició de Lactium. Es tracta de Mas Borni, La Balda, Xiquella i Peralada-Mas Marcè.

Aquest extens mercat de formatges ha estat complementat amb la presència d'una desena de productors agroalimentaris artesans i de qualitat: conserves, vins, pans i cervesa artesana, entre d'altres. De Girona Excel·lent, també hi han assistit Nuasets (fruites seques), La Minera (cervesa) i Can Bech (conserves). 

A banda d'aquest espai comercial i expositiu, també s'hi han programat altres propostes festives i divulgatives, com ara l'Aula del Formatge, en què el xef Pep Nogué ha dirigit un tast de formatges i productes de Girona Excel·lent.