L'espai dissenyat per Jordi Albà i l'entitat financera BBVA permet reflexionar sobre el futur del planeta
Aquest matí, el diputat de Promoció i Desenvolupament Econòmic i Local de la Diputació de Girona, Jordi Camps, juntament amb l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; la regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Girona, Glòria Plana Yanes; el director de BBVA a Girona, David Meavilla, i l'artista Jordi Albà, han presentat el projecte en què han col·laborat l'entitat bancària i l'Ajuntament de Girona en el marc de Girona, Temps de Flors.
El projecte del claustre de la catedral convidarà a reflexionar sobre l'impacte que exercim en el medi ambient i sobre com evolucionarà el planeta si no el preservem. L'entitat financera BBVA, que és un dels principals patrocinadors de l'esdeveniment, proposa un futur més sostenible en la 67a edició de la mostra floral, que tindrà lloc del 7 al 15 de maig.
Durant la presentació de l'espai aquest matí, el diputat Jordi Camps ha assenyalat: «Al voltant d'aquest festival floral s'ha bastit un projecte cultural que va molt més enllà de les flors i que està obert a tots els públics. I això comporta més visibilitat al nostre territori, a la nostra ciutat».
«Des de la Diputació de Girona volem posar en valor la tasca de tots els professionals però sobretot dels voluntaris que generosament hi posen el seu temps i el seu esforç perquè la mostra sigui més reeixida any rere any. És amb les sinergies entre les diferents institucions i entitats privades que prosperen projectes com Girona, Temps de Flors», ha afegit.
Per la seva part,l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha destacat: «Temps de Flors és el resultat de la suma de molts esforços, individuals i col·lectius, al servei del patrimoni de la ciutat. Pocs esdeveniments són capaços de reunir més de mil voluntaris que els facin possibles, i això és gràcies a la implicació del conjunt de la ciutadania. I també dels patrocinadors, com és el cas del BBVA, que creuen en aquest projecte i que ens ajuden a fer-lo més gran».
Com altres anys, uns 150 treballadors i treballadores de les oficines de l'entitat financera de la ciutat i de les comarques gironines han estat col·laborant en el projecte, que porta per nom «Contrastos de futur». Ho han fet per torns a les tardes, en acabar la seva jornada laboral. «Aquesta col·laboració s'emmarca en la voluntat de proximitat del banc, de ser a prop del territori, de les entitats que en formen part, i també de les persones, especialment en aquelles activitats que la gent sent com a pròpies. Temps de Flors és un exemple magnífic d'esdeveniment arrelat i emblemàtic», ha destacat el director de BBVA a Girona, David Meavilla, que ha remarcat que precisament «els empleats són els que han escollit el nom "Contrastos de futur" entre les diferents propostes que s'han plantejat en un concurs intern».
El dissenyador del projecte és l'artista Jordi Albà, en qui BBVA ha confiat per a tots els dissenys florals que l'entitat financera ha presentat des que participa en el certamen. Albà ja va decorar el claustre el primer any que el banc va participar en la mostra, i en anys posteriors ho ha fet als soterranis i al fossat de la catedral, al claustre de Sant Pere de Galligants, als Banys Àrabs i a la plaça del Marquès de Camps.
«Contrastos de futur» s'inspira en els boscos i vol ser un clam pel respecte a la biodiversitat. És una composició que mostra el contrast entre dos mons, dos paisatges molt diferents, per conscienciar que el futur depèn de tots nosaltres. Per evidenciar-ho, contraposa els dos espais del claustre: les galeries i el pati. Les galeries conviden a una passejada per un entorn de verdor, floral i fresc, un espai ideal que mostra un entorn respectat i proporciona una agradable sensació d'harmonia. Per contra, el pati mostra un món fosc, impactat per la falta de cura de l'entorn, i es compon principalment de natura morta, troncs i fulla de sotabosc.
En conjunt s'han emprat més de 4.000 elements per completar la decoració floral, entre tiges, flors, branques i arbres. Com ja s'ha fet altres anys, BBVA ha pensat en el vessant sostenible del projecte, des de la tria de materials reciclats fins a l'ús de la composició un cop acabada la mostra. En aquest sentit, els arbres que simulen el bosc en la darrera galeria seran replantats als jardins de la ciutat. Les varietats han estat seleccionades d'acord amb l'Ajuntament per assegurar que puguin encaixar en aquest hàbitat.