Notícies

Les comarques gironines, territori convidat a la cinquena edició de la Fira Arrels de Menorca

Foto : Les comarques gironines, territori convidat a la cinquena edició de la Fira Arrels de Menorca

El diputat Jordi Camps ha assistit aquest dissabte a la inauguració de l'esdeveniment

La Diputació de Girona hi promou productes del segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent

Aquest cap de setmana ha tingut lloc a l'illa de Menorca la cinquena edició de la Fira Arrels, promoguda pel Departament d'Economia i Territori del Consell Insular. Un any més, el recinte firal de Maó ha acollit aquest esdeveniment gastronòmic, dirigit a promocionar i donar a conèixer el producte local i la cuina menorquina.

Enguany les comarques gironines són el territori convidat i presenten a la fira de Maó productes del segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent: mels, tomates sofregits, garnatxa i vins de l'Empordà.

Aquesta cinquena edició ha comptat amb la presència de més de quaranta productors locals, que han exposat els seus productes als estands del recinte firal, on els assistents els han pogut conèixer, tastar i comprar. A més, els visitants han pogut degustar alguns dels productes de les comarques gironines a través de Girona Excel·lent, el segell de qualitat agroalimentària la Diputació de Girona, i hi han assistit tres de les empreses amb aquest distintiu: Dolça Abella, Sofregit Quim Matas i Celler Pere Guardiola.

Girona, que ha estat la convidada d'aquesta cinquena edició de la Fira Arrels, també ha participat en la programació d'activitats que s'han dut a terme en els espais  Aula de Cuina i Aula de Degustació.

El cuiner i gastrònom Pep Nogué ha dirigit dos tallers de productes de Girona Excel·lent: «Tast de productes de Girona Excel·lent». S'hi han pogut degustar vins, sidres, sucs, anxoves, foie-gras, formatges i figues de productors gironins que han obtingut el segell de qualitat.

A més, hi ha hagut dues presentacions de cuiners gironines: Lluís Fernández, del restaurant Els Pescadors, i Joan Roca, del Celler de Can Roca.

La cinquena edició de la Fira Arrels ha tingut  lloc els dies 30 d'abril i 1 de maig al recinte firal de Maó, amb el seu format habitual d'abans de la pandèmia i recuperant les xifres de participació en l'any en què se celebra el mandat de Menorca com a Regió Europea de la Gastronomia.

En la inauguració hi ha participat el diputat de la Diputació de Girona Jordi Camps; la presidenta del Consell Insular, Susana Mora; el conseller d'Economia i Territori, Josep Pastrana; el batle de Maó, Héctor Pons, i el director de la Fira, Pep Palau. Han presentat el programa que reivindica la gastronomia com a forma d'art enguany que Maó ha estat elegida com a millor destinació d'art del món. A la presentació, també hi han assistit com a convidats alguns productors, cuiners i col·laboradors de l'edició.

El diputat Jordi Camps ha remarcat: «A la Diputació de Girona, a través de Girona Excel·lent, estem satisfets de ser a la Fira Arrels aquest any, en què les comarques gironines som territori convidat. Una gran mostra gastronòmica dels productes de quilòmetre zero de la vostra demarcació, que com Girona Excel·lent promociona i dona a conèixer el producte local de qualitat».

La presidenta del Consell Insular, Susana Mora, ha manifestat: «La Fira Arrels és una mostra de la gran diversitat de productes de quilòmetre zero que tenim a Menorca i s'ha configurat com una cita obligada per als productors i, també, per al públic interessat a conèixer nous productes de proximitat i de qualitat. Aquest any la Fira agafa especial rellevància pel mandat de Menorca com a Regió Europea de Gastronomia».

Per la seva banda, Josep Pastrana ha incidit en la consolidació de l'esdeveniment, que s'ha convertit en una fira gastronòmica de referència a Menorca i a les Balears. I ha remarcat: «Ens resulta gratificant que els productors i cuiners s'hagin fet seva la Fira Arrels com a plataforma per reivindicar la qualitat del seu producte i la seva cuina, ja que aquest és l'objectiu del certamen: esdevenir una eina de promoció i projecció del producte local i la cuina menorquina i alhora incentivar sinergies entre els dos sectors».

El director de la Fira, Pep Palau, ha assegurat que «amb aquesta nova edició la Fira Arrels es consolida com a fira de referència del producte local de Menorca i esdevé un altaveu de la cuina menorquina, amb un programa d'activitats essencialment mediterrani, amb cuiners i cuineres d'alt prestigi que compartiran protagonisme amb joves promeses».

Els pròxims dies 28, 29 i 30 de març, el Departament d'Economia i Territori assistirà al congrés gastronòmic Madrid Fusion per continuar promocionant els productes menorquins més enllà de l'illa. En aquesta cita a Madrid s'estrenarà l'espot promocional de la Fira Arrels, que, igual que el cartell d'aquesta edició, relaciona la cuina i el producte amb l'art pictòric i reivindica la gastronomia com una disciplina més de l'art.