Notícies

La Diputació destinarà 679.000 euros l'any que ve a polítiques actives d'ocupació i de dinamització de l'economia local

Foto : Foto: Ajuntament de Lloret de Mar

Les dotacions d'aquestes sis línies de subvencions són superiors a les del 2021 i van dirigides a ajuntaments, mancomunitats, consells comarcals, consorcis, societats municipals i entitats no lucratives gironines

El vicepresident primer, Pau Presas, ha destacat que «des del Servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local, treballem amb el compromís de desenvolupar polítiques actives d'ocupació que generin llocs de treball a la demarcació perquè és l'única manera de generar riquesa i benestar a la ciutadania»

La Diputació de Girona, a través del Servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local, destinarà el 2022 un total de 679.000 euros a finançar projectes i accions de planificació, promoció i desenvolupament local a la demarcació. La Junta de Govern de la corporació ha aprovat la convocatòria de sis línies de subvencions que tenen el propòsit d'impulsar el creixement econòmic dels municipis de les comarques gironines. 

Els beneficiaris d'aquests ajuts són ajuntaments, mancomunitats, consells comarcals, consorcis, societats municipals i entitats no lucratives. Les sol·licituds es podran tramitar a partir del mes de gener. 

El vicepresident primer de la Diputació, Pau Presas, ha subratllat que «des del Servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local, treballem amb el compromís de desenvolupar polítiques actives d'ocupació que generin llocs de treball a la demarcació perquè és l'única manera de generar riquesa i benestar a la ciutadania».

També ha destacat que les dotacions s'han incrementat respecte al 2020: «Conscients de les dificultats econòmiques que estan patint molts veïns i veïnes a conseqüència de la crisi econòmica i social de la COVID-19, aquest any seguim incrementant la partida destinada a dinamitzar l'economia local amb l'objectiu d'arribar al màxim de persones possibles».

Les sis convocatòries de subvencions són les següents:

  1. Per fomentar projectes i accions de promoció econòmica adreçats als membres de la Xarxa de Serveis Locals de Promoció Econòmica (XSLPE) de la Diputació de Girona. Aquesta xarxa aprofita el suport de la corporació i les sinergies entre els seus components per potenciar polítiques locals en l'àmbit del mercat del treball, el teixit productiu i el sector comercial. Es destinaran 303.000 euros a aquests ajuts, que podran sol·licitar ajuntaments, consells comarcals, consorcis, mancomunitats i societats municipals. 
  2. Per fomentar projectes i accions de promoció econòmica dels ens locals no adherits a l'XSLPE. La Diputació invertirà 60.000 euros a donar suport a aquests ajuntaments gironins, sempre que tinguin menys de 10.000 habitants. Se'n prioritzaran les accions que ajudin a afavorir l'ocupació, la promoció econòmica i el desenvolupament local. 
  3. Per elaborar plans d'actuació i documents de planificació sectorial de promoció i desenvolupament econòmic local. S'adreça als ens locals que estiguin adherits a l'XSLPE (ajuntaments, consells comarcals, consorcis, mancomunitats i societats municipals). La corporació hi aportarà 100.000 euros per finançar projectes en àmbits concrets en cadascun dels municipis, com polígons industrials, espais d'allotjament empresarial, comerços i mercats.
  4. Per fomentar projectes i actuacions de promoció i dinamització del comerç de proximitat. S'adreça a associacions, federacions o altres entitats sense afany de lucre que agrupin comerciants de municipis gironins, amb el propòsit de contribuir a impulsar actuacions de sensibilització i dinamització del comerç local. L'import d'aquesta línia és de 60.000 euros.
  5. Per donar suport a projectes singulars de desenvolupament econòmic. Aquests ajuts també van dirigits als ens locals que estiguin adherits a l'XSLPE. S'hi destinen 120.000 euros per finançar projectes que destaquen per la seva innovació.
  6. Per fomentar accions i projectes de promoció i dinamització comercial adreçats als membres de la Xarxa de Mercats Sedentaris de la demarcació de Girona (XMSG). S'hi han assignat 36.000 euros per a ajuntaments i associacions de mercats amb l'objectiu de desenvolupar campanyes de sensibilització o accions d'impuls dels productes de proximitat. 

La Xarxa de Serveis Locals de Promoció Econòmica (XSLPE)

Creada el maig del 2009, aquesta xarxa té com a principal objectiu que les administracions locals gironines treballin conjuntament en l'àmbit de la promoció econòmica. En aquest sentit, possibilita un marc d'actuació més ampli que el mateix municipi o comarca i el suport i la implicació de la Diputació de Girona, a través del Servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local. 

Les línies d'actuació prioritàries són la col·laboració en projectes relacionats amb el foment de l'ocupació i el desenvolupament econòmic integral i equilibrat del territori. Actualment, hi ha cinquanta-set entitats adherides a la demarcació: quaranta-cinc ajuntaments, sis consells comarcals, dues mancomunitats, tres consorcis i una societat municipal.