Notícies

Acaba «FinancESS», jornades pioneres de finançament per a projectes de l'economia social a les comarques gironines

Foto : Acaba «FinancESS», jornades pioneres de finançament per a projectes de l'economia social a les comarques gironines</p

En la primera edició de la iniciativa, impulsada per la Diputació de Girona i l'Ateneu Cooperatiu Terres Gironines, hi ha hagut 54 inscrits i s'hi han concertat 55 trobades virtuals personalitzades entre projectes d'aquesta branca de l'economia i entitats que els poden oferir finançament

Pau Presas, vicepresident primer, remarca que "la Diputació considera clau el foment i el suport a l'economia social i solidària (ESS) i el tercer sector a la demarcació, i més encara en la situació actual, generada per la pandèmia"

La primera edició de «FinancESS», unes jornades de finançament per a projectes de l'economia social impulsades per la Diputació de Girona i l'Ateneu Cooperatiu Terres Gironines, s'ha tancat aquest dijous, després de tres dies d'activitats en format telemàtic per la situació d'emergència sanitària generada per la COVID-19.

Un total de 54 inscrits han participat en aquesta iniciativa, pionera a les comarques gironines i adreçada a empreses i entitats de l'economia social i solidària (ESS) que volen conèixer de prop les diferents vies per les quals poden obtenir finançament. Es tracta, doncs, d'un espai de trobada i coneixement, virtual enguany ateses les circumstàncies, entre aquestes empreses i les entitats de serveis financers i plataformes de finançament.

El vicepresident primer de la Diputació de Girona, Pau Presas, destaca que "aquestes jornades ens han permès, d'una banda, agrupar en un únic espai diversos instruments de finançament vinculats a l'economia social i, de l'altra, facilitar trobades entre les empreses assistents i representants de les diferents entitats de finançament, per tal de rebre un assessorament de primera mà en dissenyar les estratègies per accedir al finançament".

La programació s'ha desglossat en dues parts diferenciades. Per una banda, s'han organitzat tres taules rodones en les quals s'hi han donat a conèixer eines del finançament participatiu o crowdfunding perquè els projectes de l'economia social siguin més eficients; i s'ha explicat què són les finances ètiques i el funcionament de les inversions privades. En total, hi han participat vuit ponents i sis entitats de l'ESS que han accedit a finançament.

  • Finançament participatiu o crowdfunding. Hi van participar com a ponents Roberto Nello (Goteo), Maritza Buitrago (Germinador Social) i Jonàs Sala (Verkami). Com a casos d'èxit, van intervenir les cooperatives La Porta del Món, Som Mobilitat i La Sobirana.
  • Finances ètiques. Jeff Guillemet (Coop 57), Albert Gasch (Fiare Banca Ètica) i Marta Vázquez Galán (Triodos Bank a Girona) van ser els tres ponents i La Veganeria, Ecosol i Jugar i Jugar els tres exemples que hi van exposar els seus projectes.
  • Inversions privades. Els dos ponents van ser Joan Carles González (Suara Serveis) i Jordi Panal (Ficoop).

I per una altra banda, s'han promogut trobades virtuals, breus i personalitzades entre projectes de l'economia social i solidària i les entitats presents (Coop 57, Fiare, Triodos Bank a Girona, Fundació Seria, Xarxa Equipaments Socials MES, Ficoop, Goteo, Germinador Social i Verkami) per tal d'establir un primer contacte de cara a obtenir finançament. Durant el matí d'aquest dijous s'han concertat 55 reunions.

"Aquesta relació amb l'Ateneu Cooperatiu Terres Gironines va molt més enllà del 'FinancESS'. Des de la Diputació, considerem clau el foment i el suport a l'economia social i solidària (ESS) i el tercer sector a la demarcació, i més encara en la  situació actual generada per la pandèmia", ha destacat el vicepresident Pau Presas, que hi ha afegit: "Estem parlant d'una branca de l'economia en creixement, que s'alinea amb els objectius de desenvolupament sostenible i promou valors com la solidaritat, l'equitat, la sostenibilitat, la inclusió i el compromís amb la comunitat".

Les jornades «FinancESS» estan emmarcades en el programa «CO-CREIX», que va engegar el Servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Girona el 2016. Es tracta d'un programa que té com a objectiu impulsar els projectes empresarials de les comarques gironines, així com dinamitzar econòmicament i fomentar l'autoocupació. Està subvencionat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).