Notícies

La Comissió Europea concedeix 1 milió d'euros al projecte BEnerGI d'eficiència energètica de la Diputació de Girona

Foto : La Comissió Europea concedeix 1 milió d'euros al projecte BEnerGI d'eficiència energètica

El projecte BEnerGI (Bundling sustainable energy investments for Girona municipalities "Agrupar inversions en energia sostenible per als municipis gironins") presentat a la convocatòria del repte Energia segura, neta i eficient del programa Horitzó 2014-2020 (EE20, Assistència per al desenvolupament d'esquemes i projectes innovadors que agreguin inversions en energia sostenible de manera que siguin finançables) ha estat aprovat per l'Agència Europea per a la Petita i Mitjana Empresa (EASME) amb una subvenció de 922.399 € que correspon al 90 % del total de les accions previstes.

A la convocatòria del repte Energia segura, neta i eficient que es va tancar el passat 5 de juny, s’hi varen presentar 393 propostes, i d’aquestes l’EASME només n’ha seleccionat 45. Cal destacar que el projecte presentat per la Diputació de Girona i redactat per l’equip tècnic del CILMA és un dels quatre projectes seleccionats a tot Europa de la línia específica EE20.

Aquest projecte permetrà mobilitzar inversions per valor de 6,48 MEUR en millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat públic i 9,40 MEUR en eficiència energètica d'edificis públics. Les inversions que es mobilitzaran són accions identificades als Plans d'Acció Local per a l'Energia Sostenible (PAES) dels 197 municipis gironins que ja s’han adherit al Pacte d’alcaldes.

Els objectius específics del projecte són:

  • Mobilitzar 15,88 MEUR en inversions en energia sostenible als municipis gironins.
  • Enfortir models organitzatius innovadors a través de polítiques que fomentin l’economia d’escala.
  • Definir i promoure nous esquemes financers i promoure l’agrupació d'inversions municipals que facilitin els contractes amb Micro Empreses de Serveis Energètics (MESES) i Empreses de Serveis Energètics (ESES).
  • Formació als actors clau i en particular a les PIME gironines del sector energètic per tal que puguin esdevenir MESES.
  • Publicar en format dades obertes (open data) les dades de consum municipal, fer un seguiment acurat de l’impacte i difondre’n els resultats.
  • Comunicar els resultats en l’àmbit europeu.

La durada dels projecte és de 36 mesos i permetrà estalviar 28,38 Gwh/any als municipis gironins i aconseguir una producció d'energia renovable d'11.58 Gwh/any. Es preveu iniciar el projecte el primer trimestre del 2015.