Notícies

La Diputació i la Generalitat aposten per l'aprofitament de la biomassa dels boscos gironins

Foto : La Diputació i la Generalitat aposten per l'aprofitament de la biomassa dels boscos gironins

El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut; el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, i el director general del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), Denis Boglio, han signat aquesta tarda a Barcelona el conveni per desenvolupar la fase pilot del Pla de Foment de la Biomassa Forestal i Agrícola per a Ús Tèrmic a Catalunya.


La finalitat d’aquest conveni és promoure la instal·lació de calderes d’ús tèrmic i petites xarxes de calor per a edificis i equipaments públics municipals, amb l’objectiu de dinamitzar l’ús sostenible dels boscos a Catalunya i reduir significativament les quotes de consum per a usos tèrmics que actualment tenen els equipaments municipals. Així, es vol contribuir a l’assoliment dels objectius de l'Estratègia per Promoure l'Aprofitament Energètic de la Biomassa Forestal i Agrícola i del Pla de l’Energia i el Canvi Climàtic de Catalunya (PECAC) 2012-2020.


La fase prèvia d'aquesta fase pilot va acompanyada d’un programa d’inversió que entrarà en funcionament el 2015, i que pretén impulsar la gestió forestal sostenible local per mitjà del finançament de la compra i la instal·lació de calderes de biomassa llenyosa forestal, o xarxes de calor, en forma d'estella, en equipaments de titularitat o gestió municipal de Catalunya, així com l’assistència tècnica necessària per portar a terme aquestes inversions.


El pressupost d’aquest conveni és de 825.000 €. Del total de recursos disponibles per a la fase pilot del Pla, 475.000 € es destinaran a les comarques gironines i 350.000 € a la resta de comarques de Catalunya.


Els objectius essencials del Pla, en general, i d'aquesta fase pilot, en particular, són fomentar la biomassa com a eina de gestió territorial (disminució del risc d’incendis, millora de masses forestals productives, neteges de boscos amb ús social, etc.) i millorar la gestió forestal sostenible.


El Pla parteix d’una col·laboració entre la Generalitat i les diputacions i d’un mecanisme de finançament innovador. Comporta implementar un nou model de gestió territorial que vincularà la inversió en calderes de biomassa en l’àmbit municipal amb la gestió forestal sostenible local i la reducció del risc d’incendis.


Joan Giraut ha explicat que «treballem en un doble front: d’una banda, la creació de franges de seguretat, i de l’altra, el foment de la gestió sostenible del bosc. El nostre gran cavall de batalla és el foment de la biomassa. I, dins de la biomassa ¿ha assenyalat Giraut¿, l'aposta de la Diputació és l'estella forestal, perquè amb l'estella ens assegurem l'ús del combustible local i el foment de la gestió forestal gironina».


El conseller Pelegrí ha volgut corroborar la plena confiança en aquest pla per part del seu departament, atès que «els boscos són la infraestructura verda més important del nostre país, ja que proporcionen múltiples serveis ¿idea de multifuncionalitat¿ de gran importància: biodiversitat, fixació de carboni, aportació d’oxigen, ajuda al recàrrec d’aqüífers i reducció de l’erosió».


Aquest pla gaudeix d’un ampli suport institucional: l’Associació ELFOCAT de municipis propietaris forestals; les diputacions; el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural; el de Territori i Sostenibilitat; el d’Interior; el d’Empresa i Ocupació, i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible.