Notícies

Un pla pilot possibilitarà la substitució de calderes de gasoil per calderes de biomassa sense despesa inicial

Foto : Foto: Miquel Millan

El ple de la Diputació de Girona ha aprovat avui posar en marxa un pla pilot perquè els ajuntaments puguin substituir les tradicionals calderes de gasoil per calderes de biomassa sense que això suposi cap despesa inicial per part de les arques municipals. Fins ara, els pobles que volien passar-se a les energies renovables havíen de buscar i assumir el finançament que suposaven aquestes instal.lacions i que no podíen cobrir amb subvencions.

Inspirant-se en els mecanismes innovadors de mobilització d'inversions que la Unió Europea planteja per al període 2014-2020, concretament en el programa Jessica, la Diputació de Girona, la Generalitat i el Centre Tecnològic Forestal han subscrit un conveni mitjançant el qual facilitaran als ajuntaments la instal.lació de les calderes de biomassa subvencionant el 50% del seu cost i concedint-los un prèstec del 50% restant a tornar amb l'estalvi que s'obtingui amb el nou combustible.

Aquest pla pilot preveu una inversió global de 475.000 euros a les comarques gironines, que es repartiran a raó de 250.000 euros (200.000 de la Diputació, 25.000 del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Media Natural i 25.000 del Centre Tecnològic Forestal) en concepte de subvencions i 225.000 en prèstec. El Centre Tecnològic també gestionarà la contractació de la inversió i oferirà el servei de suministrament de combustible (estella forestal) i el seu manteniment. A més, el pla pretén avaluar les interaccions entre la demanda d'estella creada per les calderes i la gestió forestal sostenible dels boscos d'extracció.

Aquest pla aprovat avui complementa la línia de subvencions per substituir calderes de gasoil per calderes i xarxes de calor de biomassa a la qual la Diputació de Girona enguany destina 800.000 euros.

 

Ajudes per a la compra de software de comptabilitat energètica

D'altra banda, la Diputació de Girona facilitarà la compra agregada de llicències de software per a compatibilitat energètica a 107 ajuntaments, 3 consells comarcals i dos consorcis. Amb aquesta compra agregada, s'ha conseguit agrupar un total de 3.663 pòlisses amb una reducció del seu cost de contractació d'un 66% (58.000 euros enlloc de 150.000) en relació al que haguessin costat comprades de manera individual.

La correcte implantació de la comptabiliotat energètica als ajuntaments és una de les prioritats de la Diputació i a aquest efecte va crear una línia específica per a subvencionar el seu cost dins la campanya del “Pla a l'Acció”.

 

Traspàs de carreteres locals

El ple ha donat llum verda avui al traspàs de dos trams de carreteres de titularitat municipal a la Diputació, d'acord amb la implantació del Pla de Carreteres Locals de les Comarques Gironines. L'objectiu és que els consistoris gironins puguin estalviar-se els costos del manteniment i la responsabilitat sobre les vies.

En concret, avui s'ha aprovat la recepció d'un tram de l'antiga C-250, entre l'enllaç amb la C-65 i el nucli de Santa Cristina d'Aro. En relació a aquest vial, també s'ha aprovat el projecte de millora de la intersecció dels accesos a Solius i a Bell-lloc.

La segona cecció acordada és la del camí d'Oix a Beget, fins ara titularitat del ajuntaments de Camprodon i Montagut.