Notícies

Acord unànime de la Diputació per destinar més recursos a la prevenció d’incendis

Foto : Foto: Miquel Millan

Els tres grups amb representació a la Diputació de Girona (CiU, a l’equip de govern, i PSC i ERC, a l’oposició) han acordat avui de manera unànime destinar més recursos econòmics, materials i humans a la prevenció d’incendis. Després dels focs que fa dues setmanes van afectar el massís de les Gavarres, al Baix Empordà, els tres grups de la Diputació s’han posat a treballar conjuntament per accelerar l’aplicació de les lleis i els plans que han d’ajudar a prevenir incendis, com també per tal d’intentar que, en cas que es produïssin, ocasionessin el mínim de danys possibles.

Les línies acordades avui per la Diputació van en tres sentits: ajudar els ajuntaments en l’aplicació i el compliment de la modificació de la Llei 5/2003, que els obliga a ampliar les franges de seguretat a urbanitzacions, nuclis urbans, masies i instal·lacions aïllades situats a menys de 500 metres d’una zona boscosa; a intentar ampliar les franges de seguretat a les carreteres titularitat de la institució, i a reforçar l’execució del pla de prevenció d’incendis del massís de les Gavarres.

Pel que fa a l’obligació dels ajuntaments de fer complir les franges de seguretat, la Diputació s’ofereix a ajudar-los a fer possible el seu mandat donant-los assistència tècnica, jurídica i económica per tal de gestinar-ho adequadament.

Quant a les millores a la xarxa de carreteres titularitat de la Diputació, aquesta estudiarà si adopta les mesures necessàries —ampliació de la franja fins al bosc— perquè, en cas d’incendi, els vials esdevinguin punts segurs per a la gent que és a l’interior dels vehicles i siguin aptes perquè els bombers puguin atacar els focs, com també perquè resulti més difícil que cigarretes mal apagades i llençades des dels vehicles puguin arribar a la vegetació. Aquesta mesura està condicionada al fet que s’arribi a acords amb els propietaris dels boscos que haurien de permetre ampliar les franges de seguretat de les carreteres.

En relació amb l’execució del pla de prevenció d’incendis al massís de les Gavarres, s’impulsarà l’acceleració de les mesures que aquest proposa i que encara resten pendents, com són ara obrir zones de baixa càrrega o crear espais oberts dins el bosc perquè sigui més fàcil atacar les flames, entre d’altres.

A hores d’ara, el pressupost per afrontar aquests compromisos encara no s’ha quantificat, però els tres grups ja han acordat que començaran a buscar recursos entre els romanents de la institució, de manera que es pugui arribar a la xifra de 500.000 euros. El vicepresident Miquel Calm destaca especialment la necessitat de les franges “com a solució de buscar solucions perquè els bombers es puguin dedicar a apagar el foc i no hagin d’esmerçar tantes dotacions a protegir les cases i les persones, perquè aquestes ja estarien protegides”.