Notícies

La Diputació i l’Associació de Defensa Forestal de l’Alt Empordà presenten el servei de prevenció d’incendis de l’Albera i el cap de Creus

Foto : La Diputació i l’Associació de Defensa Forestal de l’Alt Empordà  presenten el serve

Aquest matí, el vicepresident de la Diputació de Girona i diputat d’Acció Territorial, Miquel Calm, i el president de l’Associació de Defensa Forestal (ADF) de l’Alt Empordà, Josep Maria Cervera, han presentat al parc Bosc de Figueres l’equip de professionals que aquest estiu estan duent a terme el servei de prevenció d’incendis al massís de l’Albera i al cap de Creus. Aquests dos espais estan inclosos al Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya (PEIN) i a la Xarxa Natura 2000 pels seus valors naturals, que estan qualificats com d’alt risc d’incendis forestals per la Generalitat de Catalunya i estan inclosos dins d’un perímetre de protecció prioritària.

L'equip de prevenció d'incendis consta de 14 treballadors (12 vigilants i 2 operadors) i està dividit en quatre unitats, de les quals dues operen a l'Albera i dues al cap de Creus. Cada unitat, formada per tres persones que realitzen el servei en torns de dues, disposa d'un vehicle tot terreny equipat amb una motobomba per a una primera intervenció i un equip emissor-transmissor. Les unitats compten, a més, amb el suport de dues persones que s'encarreguen de dur a terme el control radiofònic (Control Empordà). El servei va començar el passat 1 de juliol i s'allargarà fins a l'11 de setembre, i es duu a terme tots els dies de la setmana de les 11 del matí fins a les 7 de la tarda.

Les actuacions consisteixen concretament en la realització de rutes predeterminades en l'espai natural corresponent i en la detecció de columnes de fum, focs, d’elements amb risc d'incendi i també d’altres incidències de caràcter mediambiental. A més, també s'ofereix informació als visitants sobre el risc d'incendi de l'espai i les normes per a la prevenció. Si s'escau, també es fa una primera intervenció en cas de petits focs.

La tasca dels controladors de ràdio (Control Empordà) serà la coordinació del servei, la tramesa d'ordres, la recepció dels informes del personal i, en tot cas, la comunicació d'aquests als ens interessats (bombers, agents rurals o altres).

El servei està organitzat i dirigit per l'ADF de l'Alt Empordà en coordinació amb la Diputació de Girona (que hi aporta 51.000 euros), els òrgans gestors dels espais naturals, els ajuntaments locals, el Servei de Prevenció d’Incendis de la Generalitat de Catalunya, el Cos d’Agents Rurals i els bombers.


Informe de les dues primeres setmanes de servei:

Hores de servei: 480

Hores de vigilància estàtica: 300

Itineraris de vigilància: 3.466 km

Columnes de fum localitzades: 7

Intervenció en incendi forestal: 1

Localització de barbacoes: 2

Localització d’infraestructures en mal estat: 1