Notícies

El projecte «Cooperem» finalitza millorant la coordinació transfronterera en la prevenció i la gestió d'incendis forestals

Foto : El projecte «Cooperem» finalitza millorant la coordinació transfronterera en la prevenció i la gestió d'incendis

La Diputació de Girona és una de les administracions implicades en aquest projecte, que va iniciar-se el gener del 2018 i ha comptat amb un pressupost de 2.556.505 euros

El diputat de Medi Ambient, Lluís Amat, ha intervingut aquest matí en la jornada de tancament del projecte POCTEFA «Cooperem» (Cooperació Operativa d'Emergències i Prevenció d'Incendis), que s'ha portat a terme a la seu del Departament dels Pirineus Orientals, a Perpinyà. 

Realitzat entre el gener del 2018 i el desembre d'enguany, i amb un pressupost total de 2.556.505 euros, dels quals 1.661.728,25 euros provenen del FEDER, el projecte ha servit per facilitar la cooperació en la gestió operativa d'emergències i la prevenció d'incendis, a la zona de l'Espai Català Transfronterer, d'alta vulnerabilitat.

El projecte «Cooperem» ha estat fonamental per a l'Alt Empordà i el territori, si es té en compte que el foc ha estat, des de sempre, un element estretament relacionat amb l'ecosistema mediterrani i, per tant, una amenaça real i permanent. En especial, ho ha estat en els últims anys, i en un context de canvi climàtic en què es donen grans incendis, més ràpids, intensos i difícils de contenir amb els mitjans actuals.

«És molt important remarcar que aquest projecte no acaba aquí. Entre tots, hem de trobar la manera de continuar col·laborant i avançant conjuntament per fer un front comú davant el risc d'incendi forestal. Un risc que augmentarà en els propers anys a causa de la manca de gestió del paisatge i del canvi climàtic», ha destacat Lluís Amat en la seva intervenció. 

Tot plegat ha estat possible gràcies a un treball de cooperació activa per part de tots els actors territorials competents a ambdues bandes de la frontera, encapçalat pel Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya i amb la participació de la resta de socis: la Diputació de Girona; el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya; el Service Départemental d'Incendie et de Secours des Pyrénées-Orientales; el Conseil Départemental des Pyrénées-Orientales; l'Office National des Forêts, i el Syndicat Intercommunal à Vocation Unique (SIVU) des Alberes. 

L'acte també ha comptat amb la participació del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena; la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral; el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Joan Delort; la directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas; el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert; el director dels Serveis Territorials d'Interior a Girona, Jordi Martinoy; la directora dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Girona, Elisabet Sánchez, i el cap de Bombers de la Regió d'Emergències de Girona, Jordi Martín.

Els objectius

El projecte «Cooperem» ha treballat per aplicar una estratègia d'anticipació comuna, la posada en marxa d'una gestió coordinada en cas d'incendi i el desenvolupament d'una resposta transfronterera ràpida, eficaç i segura. 

Entre els seus propòsits, hi ha els de protegir la població i les infraestructures amb la creació de franges forestals; dur a terme treballs forestals per reduir el combustible forestal; millorar la coordinació transfronterera entre els cossos de bombers; adquirir nous equipaments i materials per facilitar la resposta en cas d'incendi i ampliar la capacitat de treball sobre el territori amb un sistema comú d'intercanvi de cartografia.

Les conclusions

D'entre les principals conclusions del projecte, i amb l'objectiu de desenvolupar una resposta coordinada en la gestió de crisis, s'ha finalitzat la redacció del Pla de cooperació operativa transfronterera en emergències, a més de l'execució d'un programa de formació de doctrines operatives entre comandaments dels dos països.

D'altra banda, s'han millorat els sistemes d'informació sobre infraestructures de prevenció d'incendis amb la realització de visites sobre el terreny o la realització d'estudis jurídics i organitzatius. A més, s'ha reforçat la prevenció contra el risc d'incendi amb mesures per a la reducció del combustible forestal en un total de 240 hectàrees, un estudi de vulnerabilitat transfronterera de zones habitades a La Jonquera i El Pertús o l'elaboració d'una guia de jardinera adaptada a la prevenció d'incendis. Aquestes últimes han estat accions impulsades des de la Diputació de Girona.