Notícies

En marxa les obres de creació de la nova via verda entre Aiguaviva i Vilablareix, que connectarà amb l'aeroport de Girona

Foto : Fotos: Consorci de les Vies Verdes de Gir

Es crea una via intermunicipal que connectarà els municipis amb una ruta per fer a peu i amb bicicleta, i que enllaçarà amb la xarxa clàssica de vies verdes

Aquest matí s'han presentat les obres de la futura nova via verda que unirà els municipis d'Aiguaviva i Vilablareix, i enllaçarà amb l'aeroport de Girona, al terme municipal de Vilobí d'Onyar. La nova via tindrà 5,5 quilòmetres. 

El projecte inclou dues actuacions: unes obres d'adequació de la via verda de connexió entre Aiguaviva i Mas Aliu, seguint el riu Masroc, als termes municipals d'Aiguaviva i Vilablareix, i la construcció d'una ruta que connecta el nucli urbà d'Aiguaviva amb l'aeroport de Girona - Costa Brava. També es preveu la senyalització urbana i rural per facilitar la interconnectivitat i millorar la seguretat de les comunicacions entre els dos municipis.

La presentació de la nova via verda ha estat a càrrec de l'alcalde d'Aiguaviva, Josep Pinsach, i el president del Consorci de les Vies Verdes de Girona i diputat de la Diputació de Girona, Eduard Llorà, que han estat acompanyants també de David Mascort, alcalde de Vilablareix, i Cristina Mundet, alcaldessa de Vilobí d'Onyar. 

El pressupost total de les obres del projecte és de 1.402.971,63 €     amb IVA, i està cofinançat amb un ajut FEDER de 545.269,99 euros (50% de la despesa elegible), i per la Diputació de Girona amb 240.992,10 €  . El cofinançament restant s'aporta entre els ajuntaments d'Aiguaviva i Vilobí d'Onyar, i un ajut per al Desenvolupament de Plans de Foment Territorial del Turisme de la Generalitat de Catalunya.  

L'objectiu d'aquest projecte és millorar la mobilitat quotidiana i la intermodalitat, alhora que connecta i integra la via verda amb diverses altres rutes i xarxes de vies ciclistes que vertebren la mobilitat sostenible de la comarca del Gironès. La nova via verda connectarà directament Aiguaviva i Vilablareix, i permetrà l'accessibilitat a l'aeroport de Girona, un gran centre generador de mobilitat, contribuint a una mobilitat baixa en carboni, segura i sostenible. 

«Un gran projecte»

Com ha explicat Josep Pinsach, «malgrat ser un tram curt, és un gran projecte, perquè serà de les primeres vies verdes de l'Estat que arribarà a un aeroport». L'alcalde d'Aiguaviva també ha assenyalat que la infraestructura «ens unirà a Vilablareix i Aiguaviva i més endavant permetrà arribar fins a Olot»

Eduard Llorà ha recordat la importància de treballar per la intermodalitat. «Aquí fem possible que la gent que arribi a l'aeroport pugui desplaçar-se de seguida amb bicicleta pel territori», ha assenyalat. Així mateix, ha indicat que se segueix teixint una gran xarxa pedalable, «de manera que des d'Olot, Ripoll, o Sant Feliu de Guíxols es pugui accedir a l'aeroport de Girona». El president del Consorci ha volgut destacar un cop més que «amb les presentacions d'obres dels darrers mesos queda palès el treball conjunt de moltes administracions, remant cap al mateix costat, per tenir les millors vies verdes, que s'han convertit en infraestructures de primera necessitat per als ciutadans». 

El nom turístic acordat per aquesta futura nova via verda, amb el consens de tots els municipis implicats, és el de Via Verda de les Masies.