Notícies

La Diputació de Girona inverteix 700.000 euros a millorar l’eficiència energètica a 99 ajuntaments gironins

Foto : <span style="font-size: x

La Diputació ha aprovat destinar 700.000 euros a l’estalvi energètic dels ajuntaments gironins; una inversió que tindrà un retorn molt ràpid (quatre anys) ja  que suposarà un estalvi anual de 175.000 euros per any. La iniciativa, que beneficiarà 99 municipis, disposa d’una dotació econòmica que enguany gairebé duplica la de l’any 2012, que va ser de 382.000 euros.

Les principals actuacions d’estalvi que es duran a terme estan relaciones amb l’enllumenat públic. Consistiran, concretament, a substituir làmpades de vapor de mercuri (llum blanca) per làmpades de vapor de sodi (llum groga) i LED. També s’instal·laran reguladors de flux, que permeten abaixar el nivell d’il·luminació a altes hores de la nit, i rellotges astronòmics, que faciliten les enceses i apagades a les hores de llum solar.

Els ajuntaments beneficiats seran, concretament, els que posen en marxa accions previstes en el seu Pla d’Acció per a les Energies Sostenibles (PAES), en el marc del “Pacte d’alcaldes”, el programa europeu que impulsa la Diputació de Girona per a l’estalvi d’energia, la millora de l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables.

Segons ha assenyalat Miquel Calm, vicepresident de la Diputació de Girona i responsable de l’àrea de Medi Ambient, “hem fet un esforç per atendre la necessitat dels nostres ajuntaments d’abaixar les seves factures energètiques. Aquesta inversió tindrà un retorn econòmic directe i immediat, ja que, un cop realitzades les accions subvencionades, l’estalvi anual en consum energètic serà de 175.000 euros anuals. Invertim per estalviar i recuperem la inversió en quatre anys. Són els tipus d’inversions que ara cal prioritzar. A més, la reducció de consum suposarà una reducció de les emissions de CO2, que xifrem en 850 tones l’any”.


Instal·lació de calderes de biomassa

Una altra de les actuacions que la Diputació vol subvencionar és la instal·lació de calderes de biomassa per substituir les cada dia més cares calderes de gasoil i gas. Per a aquestes actuacions la Diputació està buscant línies de finançament adequades, entre les quals destaquen, d’una banda, la introducció de les empreses de serveis energètics (ESE), que assumeixen la inversió i l’amortitzen amb l’estalvi que es genera, i, de l’altra, els fons europeus FEDER pel període 2014-2020, que tindran una orientació important a temes energètics.


Green Jobs

Com a novetat, aquest any la Diputació de Girona, amb la col·laboració del CILMA, i en una actuació cofinançada pel SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya), es proposa dinamitzar la compra conjunta o agregada per part dels ajuntaments. Segons Miquel Calm, “si subvencionem la compra de 40 reguladors de flux per a l’enllumenat dels nostres ajuntaments, és més fàcil obtenir millors condicions de compra si els adquirim tots de cop en comptes que cada ajuntament n’hagi de contractar la compra d’un o de dos. Hem de buscar la màxima eficiència en tota inversió, i aquesta economia d’escala ens ho possibilita”.

Aquesta actuació, denominada “Green Jobs”, també està orientada a fomentar l’ocupació en el sector de l’eficiència i de les energies renovables d’enginyers, ambientòlegs, instal·ladors i altre personal del sector de la construcció actualment a l’atur. Amb aquest objectiu es programaran jornades de formació en aquesta matèria, es crearà un mapa d’oportunitats del territori i s’elaborarà una llista d’empreses proveïdores.