Notícies

Divuit equipaments gironins competiran entre ells per ser els millors en estalvi i eficiència energètica

Foto : Divuit equipaments gironins competiran entre ells per ser els millors en estalvi i eficiència energètic

Els edificis de les escoles de Bescanó, la Bisbal d’Empordà, Lloret, Bolvir, Llagostera i Porqueres; el centre cívic de Breda i el casal de poble de Maià de Montcal; les llars d’infants de Cassà de la Selva i Santa Coloma de Farners; els pavellons de Cornellà de Terri, Salt i Vilablareix; l’edifici de la Policia Local de Castell-Platja d’Aro; els edificis consistorials de Vidreres i Girona; la sala polivalent de Llanars, i l’edifici del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA) a Olot són els divuit centres d’entitats locals que competiran per assolir el Premi Medi Ambient CILMA 2013-2014.

En aquesta onzena edició, el Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les Comarques Gironines (CILMA) guardonarà l’equipament que, des de juliol fins al juny de l’any vinent, faci millor els “deures” que els posarà un assessor expert en estalvi energètic.

Els experts recomanaran mesures que requereixin poca inversió, dirigides especialment a millorar els hàbits dels usuaris en relació amb el consum energètic.

El millor de tots els equipaments rebrà un premi de 3.000 euros i el segon un altre de 2.000 euros. L’import rebut s’haurà d’invertir en mesures d’estalvi i eficiència. A més, entre tots els participants que assoleixin un nivell mínim se sortejaran dos premis addicionals de 500 euros.

Segons Jordi Iglesias, president del CILMA, «cal incidir molt en combatre el malbaratament de l’energia. La UE va xifrar-lo en un 20 % del total de l'energia consumida. Ni el planeta ni la nostra economia es poden permetre aquest malbaratament. Amb tot el que comportarà el premi CILMA volem que els ajuntaments i els consells comarcals adverteixin la ciutadania sobre el camp que hi ha encara per recórrer en l’estalvi més simple, associat a un ús racional de l’energia».

Sense deixar de banda altres interessos ambientals del territori, en els darrers anys, el CILMA ha orientat gran part dels seus esforços en mitigar el canvi climàtic i, més concretament, en promocionar mesures d’estalvi i eficiència energètica, així com implantar les energies renovables. En aquesta estratègia actua en unitat d’acció amb la Diputació de Girona, especialment en la promoció del Pacte d’alcaldes, la iniciativa europea que pretén implicar les autoritats locals europees. A Girona ja són més de 180 ajuntaments els que hi participen sota la coordinació de la Diputació de Girona i l’assessorament tècnic del CILMA.

Per tal d’ajudar en la implantació de les mesures que es preveuen en el marc del Pacte d’alcaldes, el CILMA també ha creat recentment una àrea que assessorarà els ajuntaments des del punt de vista tècnic i jurídic per facilitar l’execució dels projectes i incentivar processos de compra agregada i la contractació d’empreses de serveis energètics, entre d’altres. Aquesta àrea també pretén dinamitzar el sector de l’eficiència energètica i les energies renovables a les comarques gironines. Es tracta del projecte Green Jobs, finançat totalment pel SOC i la Diputació de Girona.

El Premi Medi Ambient CILMA 2013-2014 és una mesura més en aquest camí, en què l’acció de les autoritats locals gaudeix de gran eficàcia a causa de la seva proximitat amb la ciutadania i la seva capacitat de reacció davant els nous reptes que planteja la crisi climàtica unida a la crisi energètica i l’econòmica.