Notícies

El Curs de reglament de participació i consulta pública prèvia incideix en el nou marc de relacions entre l'Administració i la ciutadania

Foto : El Curs de reglament de participació i consulta pública prèvia incideix en el nou marc de relacions entre l'Administr

L'Àrea d'Hisenda, Administració, Promoció Econòmica i Cooperació Local de la Diputació de Girona ha organitzat en línia i durant dues jornades (divendres passat, 15 de maig, i avui, dijous) el Curs de reglament de participació i consulta pública prèvia. És la tercera formació que el Servei de Participació Ciutadana, Bon Govern i Transparència imparteix per via telemàtica enguany, arran de la situació de confinament originada per la COVID-19.

Unes cinquanta persones han participat en el curs, majoritàriament tècnics que treballen en aquest àmbit i càrrecs electes amb responsabilitats a l'Administració local de les comarques gironines. L'objectiu principal era identificar els elements imprescindibles d'un reglament de participació ciutadana en l'àmbit local i conèixer les tendències actuals a l'hora d'elaborar-lo. En aquests reglaments es concreten els mecanismes que es posen a l'abast de la ciutadania i les entitats per tal de participar en tot allò que afecta la vida col·lectiva del municipi.

La primera sessió va anar a càrrec de Carola Castellà, professora associada del Departament de Ciència Política i Dret Públic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que va parlar sobre el nou concepte de participació ciutadana i les noves formes en què aquesta es va implementant en els municipis, diferents segons quina sigui la dimensió del municipi. Els canvis polítics, socials, econòmics i tecnològics dels últims anys han obligat a reformular el marc de relacions entre l'Administració i la ciutadania per adaptar-lo als nous temps i fer-lo més proper a la voluntat ciutadana.

Castellà va incidir en la necessitat que un ajuntament o qualsevol administració local tingui clar cap a on vol anar abans d'elaborar un reglament de participació ciutadana: «Fer-lo per fer-lo no serveix per a res. Cal tenir un pla estratègic, unes línies mestres clares, que ajudin a fomentar el teixit associatiu i la participació també dins el consistori. La redacció del reglament és el pas final».

Jonatan Sánchez, tècnic de Participació Ciutadana a l'Hospitalet de Llobregat i professor associat de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB, ha estat l'encarregat d'impartir la segona sessió, aquest matí. Ha definit les característiques, potencialitats i limitacions de la consulta pública prèvia a l'elaboració d'ordenances i reglaments, amb exemples pràctics. El reglament de participació ciutadana i les ordenances de serveis funeraris, de controls de sorolls i vibracions o, fins i tot, fiscals són exemples de casos en què es requereix una consulta. «Però una cosa és allò a què t'obliga la llei i l'altra el que vulgui fer cada ajuntament per tenir més riquesa democràtica», ha subratllat Jonatan Sánchez.

El Servei de Participació Ciutadana, Bon Govern i Transparència de la Diputació de Girona té programat un altre curs en línia, sobre les consultes locals, oportunitats i riscos. Tindrà lloc els dies 5 i 9 de juny, de 9 a 11.30 h.