Notícies

La Diputació de Girona revalida per quart any consecutiu el Segell Infoparticipa, amb el 100% dels indicadors assolits

Foto : La Diputació de Girona revalida per quart any consecutiu el Segell Infoparticipa, amb el 100% dels indicadors assolit

El vicepresident Pau Presas recull el guardó atorgat pel grup de recerca Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET) de la UAB

Es reitera el reconeixement a la transparència informativa dels llocs web de la institució

El vicepresident primer de la Diputació de Girona ha assistit, aquesta tarda, a la cerimònia de lliurament del Segell Infoparticipa, que ha tingut lloc a la sala d'actes del rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

L'acte ha comptat amb les intervencions del rector de la UAB, Javier Lafuente; el director del Grup d'Investigació ComSET, Armand Balsebre, i el director general de Bon Govern, Innovació i Qualitat Democràtiques de la Generalitat de Catalunya, Jaume López. A continuació ha tingut lloc el diàleg entre la doctora Marta Corcoy i el director de l'Agència Valenciana Antifrau, Joan Antoni Llinares. Ha conduit l'acte la periodista Núria de José Gomar, vicedegana del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

La Diputació de Girona ha revalidat per quart any consecutiu el Segell Infoparticipa, amb el 100 % d'indicadors assolits. Un total de 142 ajuntaments, onze consells comarcals i tres diputacions de Catalunya han rebut el Segell Infoparticipa, un guardó atorgat pel grup de recerca Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET) de la UAB com a reconeixement a la transparència informativa dels llocs web de les institucions.

El vicepresident Pau Presas ha manifestat: «A la Diputació de Girona estem contents que es reconegui la feina feta en aquest àmbit per seguir fent una administració propera i transparent. Més que la puntuació en si, aquest reconeixement representa un incentiu per seguir treballant i millorant cada dia». I ha afegit: «Seguim compromesos amb la qualitat de la informació i la transparència de la Diputació».

L'ens supramunicipal, a través del servei de Participació Ciutadana, Bon Govern i Transparència, segueix aplicant més millores de visualització i de continguts en el seu lloc web.

És la desena vegada que s'avaluen els webs municipals, la vuitena pel que fa als consells comarcals i la setena en el cas de les diputacions. A partir dels cinquanta-dos indicadors establerts pel ComSET, basats en la Llei de transparència del 2013 i en la llei catalana de 2014 de transparència, accés a la informació pública i bon govern, s'atorga el Segell Infoparticipa als ajuntaments que obtenen més indicadors positius en funció de la seva població (per exemple, en el cas de les localitats amb més de 50.000 habitants, s'exigeix un 95 % d'indicadors positius, i en el cas dels municipis amb menys de 1.000 habitants, s'atorga a partir del 75 % d'indicadors positius). Pel que fa als consells comarcals i les diputacions, el Segell Infoparticipa s'atorga a les institucions que assoleixen un mínim d'un 85 % d'indicadors positius, independentment de la població.

Més informació de l'Infoparticipa 2023. Dels 142 ajuntaments -un 15 % del total de Catalunya- que reben enguany el Segell Infoparticipa, quaranta-cinc han obtingut un 100 % d'indicadors positius (l'any passat, quaranta-tres). En el cas dels consells comarcals, onze han obtingut el Segell Infoparticipa (la mateixa xifra que l'any passat): el de l'Alt Penedès, el del Baix Ebre, el del Baix Llobregat, el del Berguedà, el del Gironès, el del Maresme, el del Moianès, el d'Osona, el del Tarragonès, el del Vallès Occidental i el del Vallès Oriental. N'hi ha dos que han assolit un 100 % d'indicadors positius: el del Baix Llobregat i el del Vallès Oriental. Quant a les diputacions, han rebut el Segell Infoparticipa les mateixes que el van obtenir en les quatre edicions anteriors: Barcelona i Girona, amb un 100 % de resultats positius, i Tarragona, amb un 91,84 %.

Els resultats d'enguany milloren respecte a l'edició anterior, ja que han obtingut el reconeixement set ajuntaments més que l'any passat. L'evolució és lenta, però positiva des de la primera edició dels guardons -s'ha passat, al llarg dels anys, del 4 % al 15 % de municipis distingits-, i es continuen detectant problemes en la irregularitat de l'actualització de continguts i en el disseny dels menús, així com dificultats per comprendre les informacions.

Criteris d'avaluació. El Mapa Infoparticipa és una eina impulsada pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB l'any 2012 que s'utilitza per analitzar la informació dels webs dels 947
ajuntaments catalans i per fomentar la transparència i la qualitat de la informació de les administracions locals. L'any 2013, el LPCCP va plantejar l'atorgament del Segell Infoparticipa, i amb aquesta finalitat es va crear el Consell Certificador, encarregat de contrastar les avaluacions de l'equip, que està integrat per membres de l'Associació Catalana de Municipis i de la Federació de Municipis de Catalunya, de l'Oficina Antifrau, del Col·legi de Periodistes, de l'Associació de Comunicació Pública i del món acadèmic. L'any 2020, el LPCCP es va fusionar amb el grup de recerca Publiràdio per formar un nou grup: Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET), responsable del Mapa Infoparticipa.

Els indicadors que utilitza ComSET per avaluar la informació publicada als webs de les administracions responen a les qüestions següents: Qui són els representants polítics? Com gestionen els recursos col·lectius? Com gestionen els recursos econòmics? Quina informació proporcionen sobre el municipi i sobre la gestió dels recursos col·lectius? Quines eines ofereixen per a la participació ciutadana?

Els resultats de l'anàlisi s'introdueixen a la plataforma mitjançant un gestor de continguts que publica automàticament els resultats georeferenciats en un GoogleMaps, amb el percentatge que ha assolit cada web i en un color determinat, d'acord amb «l'infòmetre»: blanc, si no s'ha arribat al 25 %; groc, si s'està per damunt però no s'arriba al 50 %; verd clar, si se supera el 50 % però no s'arriba al 75 %, i verd fosc, si la puntuació és superior al 75 %. A partir d'aquests resultats, el Consell Certificador del Segell Infoparticipa decideix a qui atorga les distincions.