Notícies

La Diputació de Girona revalida per tercer any consecutiu el Segell Infoparticipa amb el 100 % dels indicadors assolits

Foto : La Diputació de Girona revalida per tercer any consecutiu el Segell Infoparticipa amb el 100 % dels indicadors assoli

El vicepresident Pau Presas recull el guardó atorgat pel grup de recerca Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET) de la UAB
Un reconeixement a la transparència informativa dels webs de les institucions

El vicepresident primer de la Diputació de Girona ha assistit, aquesta tarda, a la cerimònia de lliurament del Segell Infoparticipa, que ha tingut lloc a la sala d'actes del rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
L'acte ha comptat amb les intervencions del rector de la UAB, Javier Lafuente; el director general de Dades Obertes, Transparència i Col·laboració de la Generalitat, Albert Cañigueral, i el director de ComSET, Armand Balsebre. Ha conduit l'acte Núria de José Gomar, vicedegana del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

La Diputació de Girona ha revalidat per tercer any consecutiu el Segell Infoparticipa amb el 100 % d'indicadors assolits.

Un total de 136 ajuntaments, onze consells comarcals i tres diputacions de Catalunya han rebut el Segell Infoparticipa, un guardó atorgat pel grup de recerca Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET) de la UAB com a reconeixement a la transparència informativa dels webs de les institucions.

El vicepresident Pau Presas ha manifestat: «A la Diputació de Girona estem contents que es reconegui la feina feta en aquest àmbit per seguir fent una administració propera i transparent. Més que la puntuació en sí, aquest reconeixement representa un incentiu per seguir treballant i millorant cada dia». Al qual ha afegit: «Seguim compromesos amb la qualitat de la informació i la transparència de la Diputació».

L'ens supramunicipal, a través del servei de Participació Ciutadana, Bon Govern i Transparència, segueix aplicant més millores de visualització i de continguts en el seu lloc web. S'hi ha habilitat un espai sobre sol·licituds de dret d'accés a la informació pública i un altre per a la planificació de la contractació de campanyes de publicitat institucional, i s'hi han incorporat nous apartats que recullen les mocions presentades al Ple, les resolucions judicials definitives o els contactes amb els diferents grups polítics de la corporació.

És la novena vegada que s'avaluen els webs municipals, la setena pel que fa als consells comarcals i la sisena en el cas de les diputacions. A partir dels 52 indicadors establerts pel ComSET, basats en la Llei de transparència del 2013, s'atorga el Segell Infoparticipa als ajuntaments que obtenen més indicadors positius en funció de la seva població (per exemple, en el cas de les localitats amb més de 50.000 habitants, s' exigeix un 95% d'indicadors positius i, en el cas dels municipis amb menys de 1.000 habitants, s'atorga a partir del 75 % d'indicadors positius). Pel que fa als consells comarcals i les diputacions, el Segell Infoparticipa s'atorga a les institucions que assoleixen un mínim d'un 85 % d'indicadors positius, independentment de la població.
Més informació de l'Infoparticipa 2022
Dels 136 ajuntaments _un 14 % del total de Catalunya_ que reben enguany el Segell Infoparticipa, 43 han obtingut un 100 % d'indicadors positius (l'any passat, 39). D'aquests 43, Esplugues de Llobregat és l'únic municipi que ha obtingut el 100 % a les nou edicions organitzades fins ara. Susqueda, amb 99 habitants, es converteix en el primer municipi distingit amb menys de cent habitants. I, com a les darreres edicions, s'ha constatat que els consistoris encapçalats per dones obtenen millors resultats: un 34 % d'ajuntaments distingits estan presidits per una alcaldessa, un percentatge més gran que el del total de municipis de Catalunya amb dones al capdavant (23 %) i, a més, cinc punts per sobre de la xifra assolida a l'edició anterior. Les alcaldesses, per tant, obtenen proporcionalment millors resultats de transparència.

En el cas dels consells comarcals, onze  obtenen el Segell Infoparticipa, la mateixa xifra que l'any passat: l'Alt Penedès, el Baix Ebre, el Baix Llobregat, el Berguedà, el Gironès, el Moianès, el Montsià, Osona, el Tarragonès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. Tres d'ells, el Baix Ebre, el Baix Llobregat i el Vallès Oriental, assoleixen un 100 % d'indicadors positius. Quant a les diputacions, reben el Segell Infoparticipa les mateixes que el van obtenir a les quatre edicions anteriors: Barcelona i Girona, amb un 100 % de resultats positius, i Tarragona, amb un 88 %.

Els resultats d'enguany milloren respecte a l'edició anterior, ja que obtindran el reconeixement quinze ajuntaments més que l'any passat. L'evolució és lenta, però positiva des de la primera edició dels guardons _s'ha passat, al llarg dels anys, del 4 al 14 % de municipis distingits_, es confirma la major transparència dels consistoris encapçalats per dones i es continuen detectant problemes en la irregularitat de l'actualització de continguts, el disseny dels menús i en la dificultat de comprensió de les informacions.

Criteris d'avaluació
El Mapa Infoparticipa és una eina impulsada pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB l'any 2012, en analitzar la informació dels webs dels 947 ajuntaments catalans, per fomentar la transparència i la qualitat de la informació de les administracions locals. L'any 2013, el LPCCP va plantejar l'atorgament del Segell Infoparticipa i, amb aquesta finalitat, es va crear el Consell Certificador, encarregat de contrastar les avaluacions de l'equip, que està integrat per membres de l'Associació Catalana de Municipis i de la Federació de Municipis de Catalunya, de l'Oficina Antifrau, del Col·legi de Periodistes, de l'Associació de Comunicació Pública i del món acadèmic. L'any 2020, el LPCCP es va fusionar amb el grup de recerca Publiràdio per formar un nou grup: Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET), responsable del Mapa Infoparticipa.

Els indicadors que utilitza ComSET per avaluar la informació publicada als webs de les administracions responen a:
Qui són els representants polítics
Com gestionen els recursos col·lectius
Com gestionen els recursos econòmics
Quina informació proporcionen sobre el municipi i sobre la gestió dels recursos col·lectius
Quines eines ofereixen per a la participació ciutadana

Els resultats de l'anàlisi s'introdueixen a la plataforma mitjançant un gestor de continguts que publica automàticament els resultats georeferenciats en un GoogleMap, amb el percentatge que ha assolit cada web i la seva traducció en una tonalitat que, d'acord amb «l'infòmetre», és de color blanc si no s'ha arribat al 25 %, de color groc si està per damunt però no s'arriba al 50 %, de color verd clar si se supera el 50 % però no s'arriba al 75 % i de color verd fosc si la puntuació és superior al 75 %. A partir d'aquests resultats, el Consell Certificador del Segell Infoparticipa decideix a qui atorga les distincions.